"Noi ne apucăm imediat de lucru, ne strângem datele necesare şi va trebui să lucrăm într-un termen chiar mai scurt decât este prevăzut în ordonanţă ca să putem să livrăm cât putem de repede tarifele de referinţă şi în speţă tarifele maximale pe categorii şi clase de vehicule asigurate. Deocamdată, mai mult nu pot să vă spun, dar desigur că o să avem în continuare consultări cu dânşii (cu transportatorii rutieri – n. r.) inclusiv pentru tarifele finale, dar va trebui să facem consultări şi cu celelalte instituţii ale statului. Consiliul Concurenţei, potrivit procedurii, este implicat în proces, iar în final actul normativ va fi adoptat prin HG, iar Ministerul Finanţelor Publice va trebui implicat", a declarat, joi, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, la finalul discuţiilor cu transportatorii rutieri. 

Acesta a precizat că s-a discutat despre termenul de referinţă şi despre calcularea riscurilor şi stabilirea formulei de calcul a tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA. 

"Acestea trebuie să cuprindă câteva elemente tehnice, cum sunt: frecvenţa de daune, încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziţii, taxe şi încărcarea pentru aplicarea sistemului pentru bonus-malus. Am făcut şi o simulare care să ne ducă spre o ţintă, ca exemplu o ţintă la un autoutilitar pentru 16 tone clasa bonus-malus B0 la 7.500 lei. Sunt elemente de detaliu care nu sunt conţinute, dar ăsta este cadrul general", a explicat Negriţoiu. 

Întrebat dacă poate spune cu ce procentaj ar putea scădea valoarea poliţelor RCA, Negriţoiu a răspuns: "Nu avem un procent şi nu pot estima cu cât vor scădea". 

Un reprezentant al transportatorilor, prezent la declaraţii, a ţinut să sublinieze că discuţiile de la ASF au vizat doar prevederile pentru persoane juridice în cazul RCA, iar demisia Consiliului ASF nu a fost pe agenda discuţiilor, deşi transportatorii au cerut acest lucru în timpul protestelor de la Guvern. 

"S-a discutat strict pe problemele persoanelor juridice. Discuţiile despre demiterea Consiliului ASF a rămas, dar nu am discutat acum, pentru că noi trebuia să ne rezolvăm problema. Este puţin relevant acum că este un om sau altul în fruntea ASF. Cred că, dacă azi şi-ar fi dat demisia, criza noastră s-ar fi adâncit pentru cel puţin câteva săptămâni, până găseau dragii noştri parlamentari un înlocuitor. Hai să spunem că a fost benefic că azi nu şi-a dat demisia Consiliul ASF. Mai departe, rămâne la latitudinea Parlamentului să-l demită sau la latitudinea dânşilor să îşi dea demisia, dacă ei consideră că nu au ce căuta acolo", a spus reprezentantul transportatorilor. 

AGERPRES