Singurul obiectiv al fondurilor mutuale din agricultură a fost ca România să ia subvenţiile de la Bruxelles sau să acceseze fondurile europene, însă acesta trebuie să fie rezultatul şi nu scopul, importantă fiind acoperirea riscurilor, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, într-o conferinţă.
”Din păcate, şi am văzut asta în proiectul Legii fondurilor mutuale, singurul obiectiv atunci a fost ca să ia subvenţiile de la Bruxelles sau să acceseze fondurile europene. Nu acesta trebuie să fie scopul, acesta trebuie să fie rezultatul, trebuie să fie urmarea. Fondul trebuie construit ca să acopere riscurile. Fondul de asta trebuie să fie şi ulterior accesarea fondurilor europene. Toată lumea a făcut nişte vehicule ca să fie acolo, ca să ia nişte fonduri. Iată că nu au făcut nici una nici alta”, a spus Mişu Negriţoiu, citat de Agerpres. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constituit un grup de lucru împreună cu asigurători în care se discută despre fondurile mutuale sau produse de asigurări pentru agricultură sau sănătate, a afirmat Mişu Negriţoiu. Preşedintele acestui grup este Francois Coste, director general al Groupama Asigurări.
”Noi avem un grup de lucru în care i-am invitat pe toţi cei interesaţi, asiguratorii, dar nu numai, pentru dezvoltare de produse noi. Unul dintre sectoarele care este rămas în urmă şi care nu este bine reprezentat este agricultura. În acest grup revedem, pe de o parte, legislaţia existentă de la fondurile mutuale. Iată, de ce nu merge? Cum este croită? Dar foarte mult în legătură cu aceasta depinde şi cine o pune în practică. Adică mutualitatea şi asocierea sunt lucruri de bază în funcţionarea acestora, inclusiv în executarea prevederilor legislative”, a spus Mişu Negriţoiu.
Preşedintele ASF a precizat că Legea fondurilor mutuale trebuie revăzută şi făcută funcţională. ”Probabil este greu pentru o societate care a trecut prin CAP-uri să mai revină la mutualitate. Gradul de neîncredere este foarte marea, am văzut acum şi sondaje şi cercetări sociologice, dar nu putem fără aceasta. Încerc acum să înţeleg eu şi să explic oamenilor că mutualitatea este de fapt principiul de bază al asigurărilor. Mutualitatea, lumea nu vrea să o accepte nici în ceea ce priveşte RCA-ul. Domnule, dar eu nu am făcut niciun accident şi nu mi-a scăzut corespunzător sau mi-a crescut, iar alţii au făcut nouă accidente şi…Nu poţi niciodată într-un principiu de asigurări să primeşti exact ce ai plătit. De ce plătesc eu 500 de lei? Pentru asta plăteşti!”, a mai sous el, potrivit aceleiași surse.