In acest an, Regia Nationala a Padurilor Romsilva a aprobat taierea si comercializarea a 450.000 de brazi. Cifra este doar putin mai mare decat cea de anul trecut, cand Romsilva a scos pe piata 430.000 brazi, principala cauza fiind taierile ilegale de pomi.
Cifra oficiala este mica, raportata la populatia Romaniei sau in comparatie cu alte tari. De exemplu, in Statele Unite s-au vandut anul trecut 33 de milioane de brazi. De fapt, numarul brazilor oferiti spre cumparare celor care isi doresc un brad natural este mai mare. Pana acum, echipele formate din politisti si din angajati ai Romsilva au confiscat din piete aproximativ 15.000 de brazi. Bineinteles, este vorba despre cei furati.
Cum se recunosc brazii furati? Simplu. Cei proveniti de la Romsilva, indiferent ca sunt din paduri de stat sau private, sunt marcati la baza trunchiului, de catre ocolul silvic din zona respectiva.
In conditiile in care un brad bun de taiat creste aproape 12 ani, furturile au dus la scaderea ingrijoratoare a brazilor albi. Caci acestia sunt tinta hotilor, dar si a cumparatorilor. Cu doua-trei saptamani inainte de Craciun, incepe goana dupa mult ravnitul bradulet.
Firmele care comercializeaza brazi pot castiga bani seriosi intr-un interval de timp relativ scurt. Cei care intentioneaza sa se imbogateasca in acest mod trebuie sa aiba activitatea mentionata in statutul societatii. Etapa urmatoare este contactarea Romsilva, care repartizeaza una sau mai multe directii silvice fiecarui solicitant. „Cu toate ca multe cereri s-au situat in jurul a 1.000 – 3.000 de bucati pentru o firma, noi am hotarat ca in acest an sa dam fiecaruia doar cate 300-400 de braduti. Am dorit sa dam posibilitatea mai multor firme sa vanda”, ne-a declarat Adrian Alexandrescu, seful biroului comercial de la Romsilva.
Problema este insa alta. Desi preturile Romsilva variaza intre 30.000 lei si 60.000 lei/bucata, in pietele din Bucuresti, brazii se comercializeaza cu 100.000 lei – 300.000 lei/bucata, un brad cu radacina ajungand la 400.000 lei. „Este o economie libera, asa ca noi nu putem impune o limita de pret comerciantilor”, spune dl. Alexandrescu. Drept pentru care, din dorinta de a avea beneficii materiale considerabile, acestia se arunca la preturi mari. Surprinzator este insa faptul ca brazii cei mai frumosi pot fi cumparati numai de la tigani, la preturi mult umflate. Facand un simplu calcul, se poate vedea ca o firma care cumpara 400 de brazi cu 60.000 lei/bucata plateste Regiei Nationale a Padurilor 24 milioane lei. Daca ii vinde pe toti cu 200.000 lei/bucata, castiga 80 milioane lei. Scazand sumele cheltuite pentru transport si pentru achizitionarea pomilor, rezulta un profit de aproximativ 45-50 milioane lei, in maximum o luna. O afacere buna!
Nu insa si pentru cumparatori, care au de ales intre un brad natural, care, cu tot cu podoabe se ridica la aproximativ 300.000 – 400.000 lei, si un brad artificial. Acesta din urma poate fi considerat o adevarata investitie pe termen lung, intrucat costa intre 600.000 lei si 1.600.000 lei, in functie de culoare, marime si ornamente.
Cine nu are buzunarul destul de plin pentru a-si permite un brad intreg isi poate decora casa cu coronite de brad – disponibile in florarii, contra sumei de 30.000 lei – sau, pur si simplu, cu crengi, ale caror preturi negociabile sunt intre 1.000 si 15.000 lei.
Negustorii isi pun sub brad un profit de 50 milioane lei
23 decembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 23 decembrie 1999, 14:00
In acest an, Regia Nationala a Padurilor Romsilva a aprobat taierea si comercializarea a 450.000 de brazi. Cifra este doar putin mai mare decat cea de anul trecut, cand Romsilva a scos pe piata 430.000 brazi, principala cauza fiind taierile ilegale de pomi. Cifra oficiala este mica, raportata la populatia Romaniei sau in comparatie cu alte tari. De exemplu, in Statele Unite s-au vandut anul trecut 33 de milioane de brazi. De fapt, numarul brazilor oferiti spre cumparare celor care isi doresc un
Etichete: arhiva,
brad,
romsilva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Agras a cazut in plasa intinsa de Omniasig
- Paul Grigoriu: „Nu sunt megafonul unui partid politic”
- Banca Dacia Felix vrea din nou in lumea buna
- Bancherii sunt zmei cu persoanele fizice
- Esentialul saptamani
- Locatarii imobilelor avariate nu se inghesuie la banii MLPAT
- Cea mai grea proba pentru doctoranzi e gasirea maestrului
- Piata de Gros este un cavou pentru 23 de milioane dolari
- Doua fonduri off shore controleaza Rompetrol
- O doctorita stagiara ia pulsul afacerilor