incapacitatea lor de a pune inaintea intereselor nationale interesele blocului european, precum si divergentele politice dintre statele membre. Cu alte cuvinte, Stratfor anticipeaza esecul adoptarii Constitutiei de catre toate statele Uniunii Europene. Fara o constitutie, Uniunea nu mai poate functiona si nici nu-si poate urmari obiectivele geostrategice. Are deja prea multe state membre si perspectiva imediatei extinderi cu Romania si Bulgaria, pentru a mai face fata, din punct de vedere instit
incapacitatea lor de a pune inaintea intereselor nationale interesele blocului european, precum si divergentele politice dintre statele membre. Cu alte cuvinte, Stratfor anticipeaza esecul adoptarii Constitutiei de catre toate statele Uniunii Europene. Fara o constitutie, Uniunea nu mai poate functiona si nici nu-si poate urmari obiectivele geostrategice. Are deja prea multe state membre si perspectiva imediatei extinderi cu Romania si Bulgaria, pentru a mai face fata, din punct de vedere institutional, presiunii. Cu atat mai mult cu cat, la orizontul anilor 2009-2015, se prefigureaza un nou val de state ce vor deveni membre ale clubului european. De partea cealalta a Oceanului, pe Batranul continent, nici un lider european nu neaga pericolul, dimpotriva. Pierre Moscovici, membru marcant al grupului socialist din Parlamentul European, spune ca esecul Constitutiei europene inseamna esecul integrarii politice si va pune sub semnul intrebarii pozitia Uniunii Europene pe continent si in lume. Ar fi existat o singura posibilitate de evitare a tuturor acestor emotii negative, aceea in care textul tratatului constitutional ar fi fost supus ratificarii in parlamentele nationale ale statelor membre, si nici atunci nimeni nu ar fi putut garanta total succesul operatiunii. Din nefericire pentru majoritatea liderilor UE, adoptarea Constitutiei se afla la discretia votului popular din Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Olanda, Franta, Luxemburg, Danemarca, Republica Ceha si Polonia. Dintotdeauna, votul popular a fost inselator, pentru ca una arata sondajele de opinie premergatoare unui referendum – care acum semnaleaza o majoritate a indecisilor -, si cu totul altul poate fi rezultatul final, iar in cazul adoptarii Constitutiei europene gradul de imprevizibilitate este maxim. Printre aceste tari sunt unele, ca Cehia sau Marea Britanie, in care clasa politica insasi nu agreeaza textul tratatului constitutional, prin urmare, nu face demersuri in directia convingerii cetatenilor ca un „da“ pentru Constitutie este absolut necesar. In alte state, cum sunt Franta sau Olanda, mass-media poarta campanii dure impotriva Constitutiei, inoculand in constiinta colectiva ca un „da“ la referendum este garantia aderarii Turciei la Uniunea Europeana si este cunoscuta retinerea francezilor si olandezilor vizavi de Turcia.Toate aceste framantari reverbereaza si asupra statelor in curs de aderare. Daca tratatul constitutional cade, pentru ele nu se schimba nimic din punctul de vedere al cadrului juridic in care se presupune ca se va face aderarea. Se poate insa schimba totul din ratiuni ce tin de subiectivismul parlamentelor europene.
Borell: „Divergentele politice nu vor dezintegra Uniunea Europeana“
In exclusivitate pentru cititorii revistei Capital, presedintele Parlamentului European abordeaza subiectul sensibil al riscurilor de natura politica cu care se confrunta Uniunea Europeana.
Capital: Previziunile organizatiei americane Stratfor sunt sumbre in ceea ce priveste viitorul UE. Ca uniune politica, aceasta se va dezintegra pana in 2015, in principal din cauza divergentelor politice dintre membrii sai, divergente care deja se fac simtite prin reticenta unora de a adopta Constitutia europeana. Cum comentati?
Josep Borell Fontelles: Cu ocazia reunificarii Germaniei, au existat voci care au afirmat ca UE nu mai este necesara si ca presedintele Comisiei Europene de la acea vreme ar trebui sa fie somer. Istoria ne-a aratat ca lucrurile nu au stat chiar asa. Europa nu are nici o alta optiune decat aceea de a inainta pe acest drum, al integrarii politice a statelor membre. S-ar putea sa nu reusim, dar acest proces este necesar atat pentru Europa, cat si pentru a asigura echilibrul pe scena mondiala.
Capital: Care sunt implicatiile concretizarii riscului ca Tratatul constitutional sa nu fie ratificat de toate statele membre?
Josep Borell Fontelles: In cazul in care Constitutia europeana nu va fi ratificata, UE va avea o problema din punct de vedere juridic. Va trebui sa ne intoarcem la Tratatul de la Nisa, in vigoare la ora actuala. Dar Tratatul de la Nisa nu mai face fata, din punct de vedere institutional, configuratiei UE, deci vom fi nevoiti sa apelam la solutii conjuncturale. Totusi, nu cred intr-un vot negativ pentru Europa, pentru ca ar insemna un regres al integrarii politice europene.
Capital: In care state membre anticipati ca ar putea aparea surprize?
Josep Borell Fontelles: Exista tari, ca Cehoslovacia, Polonia, Marea Britanie, Franta, in care eu anticipez ca vor exista probleme. Parlamentarii europeni, reprezentanti ai acestor tari la Strasbourg, au votat impotriva Constitutiei, iar ei exprima starea de spirit a conationalilor lor.
Calendar incarcat
• Spania este prima tara care a aprobat, prin referendum, Constitutia europeana. Evenimentul a avut loc pe data de 20 februarie si este considerat un succes.
• Portugalia nu a stabilit inca o data pentru tinerea referendumului. Exista temerea ca exercitiul democratic va fi ratat, din cauza dezinteresului opiniei publice. Conform sondajelor de opinie, 40% din portughezi sunt pentru, 7% impotriva si 53% sunt indecisi.
• Irlanda va organiza referendum la sfarsitul anului 2005 sau in 2006. Sondajele arata ca 28% din irlandezi se pronunta pentru, 5% impotriva si 67% sunt nehotarati.
• Marea Britanie nu a anuntat o data sigura pentru organizarea referendumului. Opinia publica este divizata: 20% din englezi sunt pentru, 30% sunt impotriva si 50%, se mai gandesc.
• Franta va organiza referendum pe 29 mai 2005. In proportie de 48%, francezii, daca s-ar prezenta la vot, ar fi pentru, 17% impotriva si 35% ar trebui sa decida de care parte se situeaza.
• Olanda a ales data de 1 iunie 2005 pentru organizarea referendumului. Sondajele preliminare arata ca 63% din olandezi sunt favorabili Constitutiei europene, 11% nu sunt de acord si 26% se mai gandesc.
• Ducatul de Luxemburg va organiza referendum anul acesta, data nefiind inca anuntata. Cetatenii sai se pronunta in proportie de 57% pentru, 12% impotriva si 31% inca oscileaza intre da si nu.
• Danemarca lasa pentru la toamna consultarea populara. Pe data de 27 septembrie se va verifica daca marja de eroare a sondajelor de opinie este maxima (44% din danezi sunt pentru, 26% se opun si 30% sunt indecisi)
• Republica Ceha va lua in discutie, la 1 iunie 2006, subiectul adoptarii Constitutiei europene, data la care va organiza referendum. Cehii se pronunta in proportie de 39% pentru, 20% impotriva si 42% nu s-au decis.
• Polonia se pregateste de referendum spre sfarsitul anului. Sondajele arata ca 43% din polonezi sunt favorabili Constitutiei, 16%, impotriva si 41% nu s-au hotarat.