Dacă lucrurile se înrăutăţesc în Marea Britanie, Germania sau Franţa, ţările ar trebui să amâne plnanurile de austeritate pe care doresc să le implementeze, pentru că acum se pot îmrpumuta la costuri extrem de reduse.
Comentariile au fost făcute de oficialii FMI în cadrul unui raport de 100 de pagini privind perspectivele de creştere economică pentru Europa.
"Urmărirea ţintelor de deficit nu ar trebui să se facă cu riscul creşterii contracţiei activităţii economice", scrie în raport.
Potrivit directorului pentru Europa al FMI, Antonio Borges, Europa va fi ferită de recesiune la anul, deşi "în 2012 recesiunea nu trebuie scoasă din discuţie". "Prevedem că economia va fi pe plus la anul, dar va fi o creştere foarte modestă", a spus acesta.
Noua poziţie FMI suprinde, în condiţiile în care se ştie că instituţia promovează, în ţările pe care le finanţează, planuri de austeritate care au vedere reducerea deficitelor. Din cauza acestei politici FMI a primit numeroase critici care i-au atras atenţia că în felul acesta decurajează creşterea economiei.
România a convenit cu FMI un deficit bugetar de 4,4% din PIB în acest an şi pentru la anul unul de 3%.