Oltchim (OLT) vrea să cumpere de la Petrom nu doar petrochimia de la Arpechim, ci şi rafinăria, tranzacţie care însă nu are fundament economic şi pune în pericol activitatea combinatului, susţine compania germană PCC SE, acţionar minoritar la Oltchim.
Drept urmare, PCC SE a sesizat Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi EximBank cu privire la posibila nerespectare a legislaţiei UE în cazul ajutorului de stat care urmează să fie acordat combinatului chimic.
„În cazul în care întregul pachet de măsuri cu privire la acordarea unui ajutor de stat, în valoare de 486 milioane euro, nu este notificat ca ajutor, în vederea restructurării în conformitate cu reglementările Comisiei Europene pentru companii care se aflau în dificultate încă dinainte de iulie 2008, PCC SE va contesta în instanţă deciziile statului român”, se arată într-un comunicat al companiei germane.
Intenţia Oltchim a fost inclusă în planul de restructurare a combinatului, prezentat de conducerea companiei, joi, în AGA, potrivit PCC.
„Pe lângă anunţata achiziţie a instalaţiei de tiroliză a Arpechim, conducerea Oltchim intenţionează să cumpere de la Petrom şi rafinăria Arpechim. În acest fel, planurile de investiţii imediate ale Oltchim ar putea ajunge foarte curând la 2,5 miliarde euro. (…) Asemenea investiţii de proporţii sunt total greşite şi riscă să pună sub semnul întrebării supravieţuirea companiei”, se arată într-un comunicat al PCC SE.
În luna iulie, Consiliul Concurenţei a avizat, în vederea notificării Comisiei Europene, măsurile de sprijin financiar care vor fi acordate de stat către Oltchim şi Ford România, precum şi cele privind producerea de energie în cogenerare de înaltă eficienţă, în valoare totală de 4,84 miliarde euro.
Oltchim, companie deţinută de Ministerul Economiei, încearcă din 2006 să cumpere petrochimia de la Arpechim, care i-ar asigura astfel stabilitate în privinţa materiilor prime, dar deocamdată nu dispune de fondurile necesare.
Restructurarea Oltchim include disponibilizarea a 1.200 salariaţi şi achiziţia petrochimiei Arpechim
Acţionarii companiei de stat Oltchim (OLT) au aprobat programul de restructurare a combinatului, până în 2013, care prevede disponibilizarea a 1.206 de persoane, din cei 3.800 de angajaţi la finele anului 2008, vânzarea de active şi cumpărarea instalaţiilor de petrochimie de la Arpechim Piteşti.
Programul prevede externalizarea unor activităţi conexe, precum dispensar medical, cantină, producţie de apă potabilă Bistriţa, precum şi măsuri de reducere a personalului prin pensionarea salariaţilor care îndeplinesc condiţii de pensionare şi încetarea contractului de muncă la salariaţii care cumulează pensia cu salariul, dar şi prin concediere colectivă, se arată în documentul aprobat joi de acţionari şi postat pe site-ul companiei.
„Prin aceste măsuri de natură organizatorică numărul de personal se reduce de la 3.799 salariaţi existenţi la 31.12.2008 la 2.593 salariaţi, la care se vor adăuga aproximativ 600 salariaţi prin preluarea activităţii de petrochimie de la Petrom sucursala Arpechim Piteşti. Prin programul de restructurare propus, se va reduce numărul de personal cu 1.206 persoane cu implicaţii în reducerea cheltuielilor cu personalul şi creşterea productivităţii muncii”, se arată în document.
De asemenea, sunt prevăzute măsuri de natură financiară care cuprind, printre altele, majorarea capitalului social cu 538 milioane lei, respectiv 134,5 milioane euro, reprezentând datoria înregistrată faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu drept de preferinţă acordat tuturor acţionarilor, până în luna noiembrie a acestui an.
Totodată, programul de restructurare prevede vânzarea mai multor active – teren, construcţii, mijloace fixe- care nu sunt utilizate în activitatea principală de producţie a societatii şi a participaţiilor deţinute de Oltchim la alte firme, cu un preţ total de 77,8 milioane de lei.
SURSA: Mediafax