Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că în acest moment nu se pune problema ca experții să-i recomande președintelui Klaus Iohannis revenirea la stare de urgență.
Totuși, situația este re-evaluată la fiecare 14 zile, a explicat el.
Respectarea regulilor de protecție
”Nu vrem să ne transformăm într-un stat polițienesc, cu amenzi, amenințări”, a declarat Tătaru.
El le-a recomandat cetățenilor să respecte reguli elementare de protecție precum portul măștii în spații închise, spălatul pe mâini și evitarea aglomerațiilor.
”Daca situația e mai gravă, se poate prezenta situația Președintelui, care poate decreta starea de urgență.
În acest moment nu suntem într-o astfel de situație, în acest moment problema se pune dacă prelungim starea de alertă și dacă luam alte măsuri de relaxare la 15 iulie”, a explicat ministrul Sănătății.
”ATI, indicatorul numărul 1”
”Atâta timp cât nu se suprapopulează spitalele, putem controla și putem gestiona”, spune Tătaru. În consecință, mai important decât numărul zilnic de noi infectări este gradul de ocupare a spitalelor, supraaglomerarea fiind cea mai gravă problemă.
”La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți. Jumătate din ei cred că sunt pe aparate. Din aceștia intubați provin decesele.
Numărul de la ATI poate certifica că există o boală gravă. Dacă nici acum nu credem, înseamnă ca suntem inconștienți. Terapia intensivă rămâne indicatorul numărul 1”, a precizat Nelu Tătaru.
Când vom avea vaccinul
El a mai spus că nu vrea ca România să ajungă ca alte țări unde din cauza exploziei de cazuri pacienții de peste 65 de ani nu mai erau primiți pe ventilator pentru a fi oferit celor mai tineri care aveau mai multe șanse să trăiască.
Un vaccin va putea ajunge cel mai probabil în România în a doua jumătate a anului 2021, a mai spus Nelu Tătaru:
”Comisia Europeană va distribui vaccinul în funcție de densitatea populației”, a explicat el.