Ministrul Sănătății a comentat, la Digi24,testarea COVID-19 care se desfășoară în aceste zile în București la inițiativa Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei. „Nu este un studiu de referință sau științific pe care noi să îl luăm în considerare”, a explicat Nelu Tătaru.
„Ministerul Sănătății nu face parte din studiu. Am înțeles că Institutul Balș a cerut INSP un schelet de studiu, un eșantion de pacienți pentru a desfășura acest studiu la nivelul Bucureștiului” a declarat Nelu Tătaru la Digi24.
Ministrul Sănătății precizează că testarea care se desfășoară în București nu este un studiu de referință sau unul științiac care să fie luat în considerare de autorități. „INSP a recomandat un eșantion de 3.800 de persoane, am înțeles că se va ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referință sau științific pe care noi să îl luăm în considerare”, a adăugat Tătaru.
Programul „Sunt imun la COVID?” debutează, marți, la Arena Națională, primii 500 de bucureșteni urmând să fie testați pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID-19. ”În curând vom afla în ce măsură este răspândit noul virus la nivelul Capitalei”, a transmis primarul general Gabriela Firea.
Programul „Sunt imun la COVID?” debutează marți, la Arena Națională unde Primaria Capitalei, prin ASSMB, care a făcut toate pregătirile necesare din punct de vedere medical și logistic, precizează Primăria Generală a Capitalei într-un comunicat de presă.
„Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid. Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru. Procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact și va purta mască de protecție. Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.