România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Chiar dacă am ieșit din starea de urgență și am intrat în cea de alertă, pericolul nu a trecut. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu un avertisment dur.
Nelu Tătaru, avertismentul serii
„Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzație de libertate exagerată va produce și efecte. Gândiți-vă că o masă de oameni, fiecare venind din familia lui, din arealul lui, care își desfășura sau nu o boală, poate transmite celor care s-au întâlnit acolo, iar cei de acolo se vor întoarce în familiile lor. Vom vedea nașterea unor microfocare. Eu sper să nu fie așa și sper ca, eu ştiu bucuria, pe care am avut-o să fi fost prudentă, deşi am văzut și unele locuri în care a fost atât de prudentă, și de joi încolo să avem o creștere a numărului de cazuri, dar mică”, a spus ministrul, conform Digi24.
Totuși, Neșu Tătaru, spune că primele cifre ale săptămânii indică o perioadă de acalmie.
„Începutul săptămânii se prezintă cui o perioadă de acalmie, dacă o luăm în raport cu cele trei zile. A fost și vreau să o luăm ca o răbufnire, dar am observat și o parte de bravare, ca să spun.
Cred că după două luni, în care răbdarea a fost la limită, doream să simțim libertatea, dar mă repet, această libertate vreau să fie cu precauție și să fie cu acele măsuri pe care le tot repetăm de două luni de zile: purtarea unei măști, pe care tocmai înainte o vedeam explicată și de domnul prim-ministru, într-un context în care nici lumea politică nu respectă niște reguli într-o lege care este atât de proaspătă, Legea 55, purtarea unei măști rămâne o bază într-o încăpere, într-un mijloc de transport. Să nu uităm că, cu toată libertatea, avem o cale de transmitere aerogenă a acestui virus”, a admis Neșu Tătaru care a mai dezvăluit cu se transmite virusul.
„Avem, într-o mai mică parte, e drept, și o transmitere pe suprafețe, dar calea aerogenă rămâne. Am avut două-trei zile în care lumea s-a bucurat de libertate sau a încercat să forțeze o libertate. Suntem și mă repet pe o pantă descendentă a acestei curbe. Suntem pe o pantă descendentă, în care vrem să rămână descendentă, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri noi, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri în terapie intensivă – uitaţi-vă, avem prima dată sub 200 de cazuri în terapie intensivă, 193, 165 de cazuri noi”, a mai spus Nelu Tătaru.
SURSA Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei