Ministrul Sănătății a declarat că situația nu este una foarte bună, secțiile de la Boi Infecțioase, dar și cei din spitalele suport Covid-19 fiind supraaglomerate. Nelu Tătaru este însă optimist și speră ca în următoarea săptămână să intrăm pe un trend descendent în ceea ce privește numărul de infecții.
„Dacă în urmă cu o lună ne confruntam cu solicitări din partea pacienților pentru a se externa, în acest moment avem o suprapopulare la secțiile de boli infecțioase și în spitalele suport Covid-19.
În prezent putem gestiona cele 448 de cazuri de la ATI. În faza de prespital se produce transmiterea, încă o dată fac apel la respectarea regulilor, să se poarte masca în mijloacele de transport, la muncă și în zonele aglomerate. În următoarea săptămână sperăm la o stabilitate a numărului de cazuri, să mergem către un parcurs descendent, depinde doar de noi”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit BZI.
Care sunt cauzele și ce județe sunt afectate cel mai mult
Acesta a precizat că suprapopularea din spitale se datorează și faptului că asimptomaticii nu mai cer să plece acasă, la fel ca înainte. Nelu Tătaru a precizat și care sunt județele cele mai afectate de epidemia de coronavirus și din ce cauză se întâmplă acest lucru.
„Spitalele suport COVID-19 sunt pline. La spitalul Militar se pot pregăti mai mult de 16 paturi. Rămâne ca săptămâna viitoare să vedem în ce măsură se pot transfera pacienți și acolo. (…)
Cea mai mare rată de transmitere este în zonele aglomerate precum Argeș, Prahova, Galați, București, aici avem transportul navetiștilor. În 15 mai am dat măsuri de relaxare, o dată cu deschiderea teraselor noi am avut ordine comune și normele de aplicare, HORECA, dar și alții și-au asumat respectarea regulilor. La Iași, cei care au fost în vacanță s-au infectat și s-au întors”, a mai adăugat Nelu Tătaru.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea