Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri că nu există încă posibilitatea producerii medicamentului Remdesivir, necesar în tratarea COVID-19, la Antibiotice Iaşi, întrucât nu este linie tehnologică, transmite Agerpres.

„Am avut o discuţie şi astăzi după-amiază voi fi la Iaşi, la Antibiotice Iaşi pentru a evalua… Din discuţiile preliminare nu există linie tehnologică. Nu avem încă posibilitatea. Capacitatea ar fi cam peste 2 – 3 ani până la cinci ani să putem produce cu o linie de producţie nouă şi cu patent”, a spus Tătaru, prezent la Institutul Clinic Fundeni.

Referindu-se la medicamentul Euthyrox, esenţial pentru pacienţii cu afecţiuni tiroidiene, Nelu Tătaru a arătat că se fac importuri pentru a suplimenta dozele.

„Am solicitat această autorizaţie de import paralel. În acest moment, se fac importuri paralele pentru a suplimenta aceste doze, sperăm să ajungă şi la pacienţi”, a precizat ministrul.

Un alt medicament are efecte pozitive contra COVID

Pe de altă parte, grupul nipon Fujifilm a anunţat tot azi că medicamentul său Avigan, deja autorizat pentru forme severe de gripă, a permis o reducere „semnificativă din punct de vedere statistic” a timpului de vindecare pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, informează AFP.

Pentru cei 156 de pacienţi incluşi într-un studiu clinic de fază III desfăşurat în Japonia, durata medie de convalescenţă a fost de 11,9 zile în rândul celor trataţi cu Avigan şi de 14,7 zile pentru cei din grupul care au primit un placebo, au detaliat într-un comunicat reprezentanţii companiei japoneze.

În cadrul acestui studiu, sfârşitul convalescenţei a fost definit drept momentul în care noul coronavirus nu mai era detectat prin intermediul testelor PCR, însoţit de o scădere a simptomelor (determinată prin valori de temperatură, saturaţie de oxigen, imagistică pulmonară).

Studiul clinic s-a concentrat pe pacienţi diagnosticaţi cu forme non-severe de pneumonie, asociate maladiei COVID-19.

Demarat în martie şi între timp finalizat, studiul clinic nu a evidenţiat noi riscuri de sănătate asociate administrării de Avigan, au precizat reprezentanţii companiei Fujifilm.

Grupul nipon va realiza de acum „o analiză detaliată a datelor” obţinute prin acest studiu şi prevede să depună „încă din luna octombrie” o cerere de autorizare comercială a medicamentului în Japonia care să includă menţiunea că acesta poate fi utilizat contra noului coronavirus.