Ministrul Sănătății a vorbit despre situația epidemiei de COVID-19 din România în contextul în care un număr tot mai mare de cazuri este raportat zilnic în țara noastră. Acesta speră că autoritățile vor putea menține numărul de cazuri la 2.000 zilnic, cu o eventuală scădere în perioada următoare.
Ministrul Sănătății a declarat că România este în prezent în a doua fază a primului val și înregistrăm o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, după ce o perioadă de mai multe săptămâni ne-am aflat pe un platou în ceea ce privește îmbolnăvirile.
„Suntem în valul unu, suntem în cea de-a doua fază a valului unu, suntem într-o creştere a celei de-a doua faze a valului unu după ce am stat patru, cinci săptămâni într-un platou, acel platou la care ne limitasem la 1.500 şi care a crescut în această perioadă, suntem pe 2.000 de cazuri. Sper ca această creştere să o putem menţine în 2.000, să scădem apoi spre 1.500 în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru, joi, la Digi 24.
Acesta a punctat din nou faptul că „pandemia nu se tranșează în spital” și dacă ar fi respectate regulile am avea tot mai puține cazuri zilnice.
„Trebuie să respectăm nişte reguli. Această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital. În prespital, sunt reguli, hai să respectăm reguli, e un număr mic de cazuri de la o zi la alta, nu avem transmitere comunitară decât foarte scăzută şi atunci avem un număr mic de cazuri care se vor adresa către unităţile de primire urgenţe, către terapiile intensive, către spitalele de boli infecţioase. Odată cu creşterea numărului de cazuri vom vedea şi acele aglomerări, pe care le vedem la primire urgenţe şi pe care le vom vedea în terapiile intensive şi la boli infecţioase”, a afirmat Nelu Tătaru.
Nu în ultimul rând, Nelu Tătaru a apreciat efortul uriaș depus de personalul medical, care merită tot respectul pentru munca depusă.
„Avem acelaşi număr de personal, un personal care de şapte luni face aceeaşi muncă. Cred că ar trebui să avem un pic şi de respect pentru acest personal şi să înţelegem că este un efort uriaş. Le mulţumesc în continuare pentru efortul pe care îl fac, dar fiecare dintre noi ar trebui să ne uităm un pic că am ajuns într-o perioadă în care fiecare avem câte o rudă sau o cunoştinţă care a contactat această boală, o parte dintre noi avem şi cunoştinţe sau prieteni care au decedat”, a precizat ministrul Sănătăţii, care a menționat și faptul că în București rata de infectare este de 1,39.
Sursă foto: INQUAM/George Călin