Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că achiziţia dozelor de vaccin antigripal pentru acest an se va realiza pe 9 septembrie, urmând ca, după 15 septembrie sau 1 octombrie, să înceapă şi campania de vaccinare propriu-zisă.
”Pe 9 septembrie noi avem achiziţionarea vaccinurilor pentru gripă, iar după 15 (septembrie – n.r.), hai să spunem 1 octombrie ar trebui să avem şi începutul acestui, eu ştiu, sezon de vaccinare antigripală. Să se vaccineze persoanele cu risc, copiii, cei care lucrează în instituţii direct cu persoane, cum ar fi în învăţământ, cum ar fi în spitale. Noi discutam foarte mult în această vară de prezenţa acestui vaccin şi vaccinarea antigripală. (…) Avem în acest moment în intenţie acest lucru, urmând ca din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai sigur începutul lui octombrie, să avem şi aceste vaccinări”, a spus Nelu Tătaru, marţi, la Digi 24, întrebat cum vor gestiona autorităţile situaţia în şcoli, în special, în momentul în care se aşteaptă odată cu venirea toamnei şi apariţia gripei sezoniere.
Despre legea vaccinării, ministrul a spus: „După cum aţi putut vedea, sunt dezbateri destul de aprinse în Parlament şi atunci nu ne rămâne decât să aşteptăm ca această rezolvare să o vedem în Parlament”.
”Din discuţiile mele cu Comisiile de sănătate din Cameră şi Senat este o prioritate, dar acolo avem Birouri permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor care decid aprobarea ordinii de zi (a şedinţelor de plen – n.r.)”, a adăugat Tătaru.
Anunțul lui Tătaru privind ziua votului
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că autorităţile au în vedere la elaborarea normelor care vor fi aplicate în ziua votului pentru alegerile locale asigurarea unor cabine de vot dedicate în cazul în care la o secţie de votare se va prezenta un alegător care prezintă o stare febrilă.
„Avem în discuţie, în acest moment, şi nişte norme de pregătire a acestor alegeri, cu norme de campanie care, deja, au fost elaborate, urmează să apară prin ordin comun şi norme pentru ziua votului. (…) Pentru momentul votului avem nişte circuite la fiecare secţie de vot, după cum avem şi, dacă avem, de exemplu, un alegător febril, nişte cabine de vot dedicate, au prioritate, sunt preluaţi, sunt duşi la cabina de vot dedicată în secţia de vot şi dezinfectată după. Există varianta cu aerisirea sălilor unde se desfăşoară procesul de vot o dată la două ore sau de câte ori este nevoie, cu prezenţa dezinfectantului şi contactul cât mai puţin, dezinfectante cât mai multe şi la ieşirea din secţia de vot”, a explicat Nelu Tătaru, la Digi 24, întrebat ce măsuri de protecţie sanitară vor fi impuse cu ocazia alegerilor locale programate pentru data de 27 septembrie.
El a precizat că va exista personal care să verifice respectarea acestor reguli în fiecare secţie de vot.
Întrebat cum se va proceda pentru cei care sunt în izolare la domiciliu sau la spital, ministrul a spus: „Sunt acele urne mobile şi numărătoarea se va face separat pentru acele urne mobile care vin din spitale sau de la cei aflaţi în izolare la domiciliu”.
Foto: INQUAM PHOTOS, Alex Nicodim