„Încă 200 de paturi operaţionalizăm în această săptămână în terapie intensivă, atât la nivel de teritoriu, cât şi în Bucureşti. În Bucureşti avem 21 de spitale în acest moment care sunt COVID sau parţial COVID. Noi intenţionăm astăzi să mai operaţionalizăm Spitalul Cantacuzino, care să vină cu paturi de terapie intensivă şi în măsura în care va fi nevoie, evaluăm şi alte spitale în perioada următoare”, a transmis Nelu Tătaru la Digi24.
Mărirea numărului de paturi
Potrivit ministrului, principala preocupare în această perioadă este mărirea numărului de paturi de terapie intensivă.
„În terapie intensivă gestionăm mai mult de 10-14 zile şi atunci, noi pregătim aceste paturi în continuare, deşi vedem un număr care se plafonează la 9-10.000, în acelaşi timp rămânând pe terapie intensivă 1.180 de pacienţi, evaluând în acelaşi număr de decese, evaluând în acelaşi timp cazuri care trec prin a doua fază a bolii, cei care sunt la boli infecţioase şi necesită la un moment dat terapie intensivă.
Deci, gestionăm dincolo de cele şapte zile în care vedem un platou, gestionăm mai mult de 10-14 zile cazurile pe care le vedem şi le vom vedea în această perioadă pe terapie intensivă. De aceea, evidenţierea altor paturi de terapie intensivă, precum şi a altor unităţi spitaliceşti care pot completa cu paturi de terapie intensivă este principala noastră preocupare în această perioadă, atât în Bucureşti, cât şi în teritoriu”, a adăugat Nelu Tătaru.
De asemenea, ministrul Sănătății a explicat că luni dimineaţă erau 356 de persoane intubate.
Tătaru, despre pacienții cu COVID de la ATI
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că 309 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus din cei 1.149 care se află în secţiile de Terapie Intensivă sunt pe „respiraţie artificială invazivă”.
„După cum ştiţi, din totalul de 1.149 de pacienţi care se află în Terapie Intensivă 309 sunt pe respiraţie artificială invazivă. 350 sunt pe SiPAP şi restul sunt pe diverse surse de oxigen-terapie. Cei care sunt pe oxigeno-terapie pot fi într-o secţie intermediară, dar alăturată secţiei de Terapie Intensivă. După cum ştim din activitatea curentă orice pacient cu insuficienţă respiratorie de un anumit grad poate decompensa şi atunci să fie în apropiere pentru a putea fi preluat. Recomandarea a fost ca aceste secţii de Terapie intermediară să aibă totuşi şi ventilatoare arondate ca la un moment dat, dacă decompensează, să putem trece acel pacient pe invaziv”, a afirmat ministrul, la sediul MS.