Nelu Tătaru transmite un mesaj cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii mintale. Este nevoie de echilibru

Sursă: INQUAM Photos, Alex Nicodim

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii mintale. Conform acestuia, este nevoie, mai mult ca oricând, de echilibru în aceste vremuri dificile.

Conform unui comunicat trimis de Ministerul Sănătăţii, Ziua mondială a sănătăţii mintale, marcată în fiecare an în 10 octombrie, este un prilej de a creşte gradul de conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la sănătatea mintală.

„Pandemia provocată de noul coronavirus a produs multe schimbări în viaţa noastră din punct de vedere medical, dar şi social şi economic. Într-o astfel de perioadă cu numeroase provocări este nevoie, mai mult ca oricând, de echilibru şi păstrarea sănătăţii mentale. În perioada următoare va fi nevoie de măsuri noi concretizate în programe şi investiţii pentru îmbunătăţirea accesului populaţiei la servicii de îngrijire a sănătăţii mintale”, a transmis Nelu Tătaru, conform comunicatului.

Care este situația de la Terapie Intensivă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat în data de 9 octombrie că 209 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Totodată, ministrul a vorbit despre situația din spitale, dar și despre numărul de paturi care mai sunt disponibile în cazul unui nou val de pacienți.

„În spitalele suport COVID avem 1.050 de paturi de terapie intensivă complet dotate, în acest moment sunt 613 paturi ocupate, din care avem 209 persoane pe ventilator, cu intubaţie invazivă. Noi suntem în momentul în care reevaluăm fiecare caz în parte. Indicaţiile noastre au fost pentru terapiile intensive de a reeavalua fiecare pacient. Există şi acele paturi de terapie intermediară în care specificăm că acei pacienţi care nu sunt pe ventilaţie asistată şi sunt pe un suport de oxigen, în funcţie de nivelul de insuficienţă respiratorie pot beneficia de aceste paturi de terapie intermediară, celelalte, care sunt complet dotate cu ventilatoare, rămânând pentru cei care trebuie intubaţi.

Evaluarea fiecărui pacient o face medicul curant. Evaluarea fiecărui compartiment de terapie intensivă este în funcţie de focarele existente în acea localitate sau în judeţele din jur”, a spus Tătaru, după ce a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim