Nelu Tătaru a anunțat recoltarea serurilor individuale de la 12.800 de persoane până în prezent. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul studiului de seroprevalenţă prin care se va stabili gradul de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus.
De asemenea, potrivit ministrului, până în prezent s-au procesat99% dintre probe, 303 fiind pozitive.
”Până în acest moment avem 12.800 de recoltări de seruri individuale, din care s-a lucrat în jur de 7.99% din acestea, 303 erau pozitive”, a declarat, Nelu Tătaru, la Antena 3.
În ceea ce privește rata de infectare din România, potrivit ministului Sănătății, în acest moment al studiului, aceasta este de 3,86%, ”mică pentru a avea o imunizare a României”.
”Noi suntem la 3,86% rată. Am avut cazuri la donatorii de plasmă care nu aveau anticorpi. Nu avem vaccin pentru aceasta, dar avem vaccin pentru alte boli şi ar trebui să îl facem.
Pentru a nu avea o concordanţă de patologii, încurajăm vaccinarea antigripală. Avem aproape 3 milioane de vaccinuri, urmând să achiziţionăm pentru grupe de risc”, a mai afirmat Nelu Tătaru.
Cum se realizează studiul
Studiul de seroprevalenţă, care are ca scop stabilirea gradului de răspândire a infecţiei cu noul coronairus în populaţia României se desfăşoară în perioada iunie-septembrie și este coordonat tehnic de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Legat de realizarea acestuia, studiul se face pe seruri reziduale, colectate de la persoane din toate categoriile de vârstă care s-au prezentat în această perioadă pentru recoltare de analize la laboratoare din fiecare judeţ şi care au fost selectate cu pas de eşantionare.
„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecţiei SARS-CoV- 2 în populaţia României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecţie a sănătăţii populaţiei. Institutul Naţional de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra şi va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un numar de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate şi investigate.
În acest sens, vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de kituri, reactivi etc”, anunța Nelu Tătaru în luna iunie.