Nelu Tătaru vine cu noi vești. Care este situația de la Terapie Intensivă

Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

Coronavirusul continuă să facă victime pe bandă rulantă în România. În ultima săptămână, țara noastră a înregistrat recorduri de infectări care au generat o situație fără precedent în spitalele din țară. În acest context, Nelu Tătaru vine cu noi precizări.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că 209 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Totodată, ministrul a vorbit despre situația din spitale, dar și despre numărul de paturi care mai sunt disponibile în cazul unui nou val de pacienți.

„În spitalele suport COVID avem 1.050 de paturi de terapie intensivă complet dotate, în acest moment sunt 613 paturi ocupate, din care avem 209 persoane pe ventilator, cu intubaţie invazivă. Noi suntem în momentul în care reevaluăm fiecare caz în parte. Indicaţiile noastre au fost pentru terapiile intensive de a reeavalua fiecare pacient. Există şi acele paturi de terapie intermediară în care specificăm că acei pacienţi care nu sunt pe ventilaţie asistată şi sunt pe un suport de oxigen, în funcţie de nivelul de insuficienţă respiratorie pot beneficia de aceste paturi de terapie intermediară, celelalte, care sunt complet dotate cu ventilatoare, rămânând pentru cei care trebuie intubaţi.

Evaluarea fiecărui pacient o face medicul curant. Evaluarea fiecărui compartiment de terapie intensivă este în funcţie de focarele existente în acea localitate sau în judeţele din jur”, a spus Tătaru, după ce a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Medicii de familie vor fi și ei implicați

Totodată, ministrul  a afirmat că va avea luni o întâlnire cu medicii de familie în care se va discuta despre posibilitatea ca aceştia să participe la monitorizarea celor aflaţi în izolare, dar şi la anchete epidemiologice.

„Noi vom avea o discuţie şi luni cu medicii de familie. Am găsit şi soluţii atât vizavi de Casa de asigurări de sănătate, cât şi cu DSP-urile din localitate pentru a putea participa atât pentru monitorizarea celor aflaţi în izolare, cât şi pentru anchetele epidemiologice”, a menţionat Tătaru.

Întrebat dacă medicii de familie ar putea să fie plătiţi suplimentar, Tătaru a răspuns: „Da. Există şi această alternativă. Vom avea discuţii luni. Casa de asigurări pregăteşte pentru luni o evaluare, la fel şi DSP-urile”.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea