Investitori nerezidenţi sunt disperaţi de a fi rămas cu banii blocaţi în China la spargerea balonului bursier. "Câţiva prieteni din China mi-au spus că brokerii au refuzat să le execute ordinele lor de vânzare", scrie într-un mesaj pe Twitter preluat de Zero Hedge Patrick Chovanec, chief strategist la Silvercrest Asset Management şi profesor asistent la Columbia University. Aceasta pare a fi reacţia de piaţă din China după declinul abrupt al cotaţiilor din ultimele săptămâni. Practic, într-o singură lună, cotaţiile s-au prăbuşit cu 30%, după avansul furibund, de 150% înregistrat din noiembrie 2014 până la începutul acestei veri.
În acest răstimp investitorii nerezidenţi au fost deja acuzaţi în media chineză pentru că ar fi precipitat căderea bursieră prin ordinele lor de vânzare. În mod particular China Times, publicaţie din Hong Kong China Times l-a menţionat pe miliardarul american George Soros ca având deschise poziţii de vânzare în lipsă pe acţiunile de clasă "A" de pe Bursa de la Shanghai, alături de un mare short pe indicele pieţei din Hong Kong.
"Nu mai poate fi vorba despre piaţă"
Chovanec, ce a predat între anii 2008-2013 la o universitate din Beijing a avertizat în repetate rânduri asupra balonului imobiliar umflat în această ţară şi asupra consecinţelor ce se vor răsfrânge în economie la spargerea acestuia. El nu este însă singurul care raportează reacţii ciudate în piaţa bursieră chineză. "Când ai un stat care crează bani ca să cumpere acţiuni şi care ia măsuri draconice împotriva vânzărilor, nu mai poate fi vorba despre o piaţă", este un alt mesaj de pe contul de Twitter care foloseşte numele lui Rudolf E. Havenstein, fostul şef al băncii centrale a Germaniei care a dezlănţuit hiperinflaţia din anul 1923.
După ce companiile listate din China au pierdut peste trei trilioane dolari la nivelul capitalizării bursiere în ultimele săptămâni, operatorii bursieri au luat măsura suspendării de la tranzacţionare a unor emitenţi. La jumătatea acestei săptămâni Financial Times raporta că nu mai puţin de 1.476 de acţiuni din cele listate pe pieţele de la Shanghai şi Shenzen erau blocate la tranzacţionare, ceea ce însemna peste jumătate din cele 2.808 de titluri de equity din piaţa de capital chineză.