Germania își pregătește exitul din zona euro, se arată într-un material publicat de britanicii de la Daily Express, preluat de presa internaținală, care arată că Banca Centrală a Germaniei ar fi început să tipărească din nou mărci germane.
Deocamdată, informațiile nu sunt decât niște zvonuri, însă vin peste un alt set de informații cu privire la pregătirea unor state europene pentru desființarea zonei euro.
Mai mult, informația nu ar fi chiar atât de surprinzătoare, în condițiile în care vine la scurt timp după publicarea unui sondaj în care se arată că două treimi dintre nemți se îndoiesc de faptul că salvarea Greciei ar putea susține moneda euro și 71% dintre cei chestionați au spus că au ”puțină încredere” și chiar ”deloc” în moneda unică europeană.
În luna aprilie a acestui an, un chestionar similar a indicat nivelul euroscepticismului la 66%, față de 30% cât s-a înregistrat în 2008, înaintea izbucnirii crizei economice.
Se fac planuri pentru desființarea zonei euro?
Germania nu ar fi singura țară care își face pe sub masă planuri pentru un eventual faliment al Greciei și pentru consecințele care ar decurge de aici.
Guvernatorul Băncii centrale a Angliei (BoE), Mervyn King, a declarat că instituţia sa îşi face planuri de rezervă pentru eventualitatea în care Grecia va intra în incapacitate de plată şi a reiterat că băncile trebuie să fie mai transparente în legătură cu expunerea lor, transmite Reuters.
"Ceea ce facem este să spunem că există suficiente îngrijorări pe piaţă în legătură cu posibilitatea unui default al Greciei pentru ca noi să ne gândim la planuri de rezervă şi posibilele consecinţele care ar apărea în urma unui astfel de eveniment", a declarat Mervyn King în faţa unui comisii din parlamentul britanic. King a refuzat să facă speculaţii cu privire la probabilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată, precizând că în raportul de stabilitate financiară de săptămâna trecută pieţele financiare estimau că există 80% şanse pentru un default.
Charles Gave: "Moneda euro dispare în mai puțin de un an"
Aceasta este opinia economistului francez Charles Gave, a cărei firmă de cercetare GaveKal este foarte cunoscută, mai ales de către unele cercuri ale fondurilor speculative de investiții.
Euro va înceta să mai existe în mai puțin de un an de acum înainte. Absolut tot sistemul a fost complet disfuncțional de la început", a declarat Charles Gave în cadrul unei întâlniri informale, întrebat ce părere are despre desființarea monedei euro.
Acesta și-a continuat declarația, arătând că reîntoarcerea la monedele naționale va contribui la alocarea mai eficientă a resurselor și la îmbunătățirea investițiilor.
"Desființarea monedei euro este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru piețe", a concluzionat economistul.
Charles Gave este unul dintre cei mai mari puternici economiști francezi și unul dintre experții recunoscuți în toată lumea.
"Profetul" Soros: Este sigur. Cel puţin un stat va renunţa la euro!
Omul cunoscut ca fiind cel care "a spart Banca Angliei" în anul 1992 după ce a pariat împotriva lirei sterline, a spus la o reuniune de la Viena că trebuie ca toată lumea să participe la salvarea zonei euro.
Fără să dea vreun nume de stat, George Soros a spus, citat de Reuters, că ieşirea unui stat din zona euro este inevitabilă. Cel mai probabil, omul de afaceri de origine maghiară s-a referit la Grecia, însă este foarte posibil să fi făcut aluzie foarte bine chiar la Spania, despre care el declarase mai demult într-un editorial din Financial Times că este adevărata provocare a zonei euro.
Soros a mai afirmat că este un interes vital pentru toată lumea ca zona euro să nu se desfiinţeze.
"Haideţi să fim sinceri: suntem în mijlocul unui colaps şi este timpul să recunoaştem nevoia de schimbare", a declarat investitorul american.
Soros este cel care și-a propus să să formuleze "noi reguli internaționale" și să "reformeze sistemul monetar global". Este un cunoscător absolut al sistemului financiar al banilor și mai ales știe cu adevărat ce sunt banii și cum se lucrează cu ei.