Cea mai mare economie a Europei a anunţat că va continua să sprijine membrii cu probleme ai zonei euro, cu condiţia ca aceştia să menţină măsurile dureroase de austeritate şi reformele structurale care vor pune revenirea fragilă a regiunii pe baze mai durabile.

Cancelarul conservator Angela Merkel a semnat un program de guvernare provizoriu cu social-democraţii de centru stânga, care i-au asigurat un al treilea mandat în schimbul unor compromisuri politice.

Coaliţia a anunţat că va introduce un salariu minim de 8,5 euro pe oră din 2015 – o mişcare despre care unii experţi spun că ar putea ajuta 17% din forţa de muncă a Germaniei, în special în sectorul serviciilor. Majoritatea salariilor sunt stabilite în prezent în urma unor negocieri între companii şi sindicate şi nu există un salariul minim naţional legal.

Nemţii vor îmbunătăţii, de asemenea, beneficiile acordate pensionarilor – din iulie 2014. Muncitorii care au plătit contribuţii de asigurări sociale timp de 45 de ani vor putea să se pensioneze cu beneficii integrale de la vârsta de 63 de ani, cu doi ani mai devreme decât în prezent.

„După ce a ţinut predici tuturor despre absenţa responsabilităţii fiscale, o reducere a vârstei de pensionare în Germania pare a fi o mişcare ciudată“, spune economistul-şef Stephen King.

Merkel a câştigat decisiv alegerile naţionale din luna septembrie, crescând cota partidului său, după ce nemţii i-au sprijinit acţiunile în raport cu criza din zona euro şi recordul economic. Dar prabuşirea sprijinului de care se bucura fostul ei partener de coaliţie a forţat-o să realizeze o coaliţie cu principalul partid de opoziţie.

Germania este a doua cea mai productivă economie din G7, după Statele Unite ale Americii, în funcţie de PIB-ul pe ore lucrate. Poziţia sa ca unul dintre cei mai importanţi exportatori din lume a protejat-o de cele mai grele probleme care s-au abătut asupra zonei euro, sprijinind creşterea economică şi locurile de muncă.

Franţa, care este în pericol de a aluneca înapoi în recesiune, are un salariu minim mai generos, dar Germania va plăti angajaţilor săi cu cele mai mici salarii mai mult decât plăteşte Marea Britanie sau Spania. Noul guvern german va limita folosirea contractelor temporare şi va impune angajatorilor să îi plătească şi pe aceşti angajaţi ca pe cei permanenţi, după o perioadă de nouă luni.

Merkel a declarat că guvernul s-a angajat să menţină bugetul echilibrat al Germaniei şi să îmbunătăţeasc în continuare competitivitatea ţării.

Economiştii spun că programul, care include şi o creştere modestă a investiţiilor, ar putea stimula cererea internă – mulţumindu-i astfel pe criticii care au acuzat Germania de faptul că se bazează prea mult pe exporturi.

SURSA: CNN Money