O firmă de avocatură germană va reprezenta circa 200 de deţinători de obligaţiuni greceşti în procese împotriva băncilor şi statului grec, după ce aceştia au fost forţaţi să participe la schimbul de obligaţiuni de 206 miliarde de euro de săptămâna trecută, cea mai mare restructurare a unei datorii suverane din istorie.
Deşi micii investitori nu reprezintă o ameninţare pentru procesul de restructurare a datoriei elene, această acţiune s-ar putea dovedi o distragere a atenţiei băncilor citate în proces, remarcă Financial Times. De asemenea, trage un semnal de alarmă asupra tensiunilor din Germania cu privire la costurile eforturilor pe care ţara trebuie să le suporte pentru a ajuta Grecia să-şi reducă datoria.
Matthias Gröpper din cadrul firmei de avocatură Gröpper Köpke din Hamburg, a declarat pentru Financial Times că există în jur de 200 de intenţii de participare în acest proces, majoritatea din partea investitorilor germani, dar şi din partea unor cetăţeni greci. Eş a specificat că majoritatea investitorilor interesaţi provin din "familii înstărite, care au investit în medie, între 100.000 şi 400.000 de euro în obligaţiuni grecești, iar într-un caz, chiar 3 milioane de euro.
Gröpper a spus că intenţionează să intenteze proces băncilor pentru slaba consultanţă privind investiţiile acordată clienţilor, tactică ce s-a dovedit a fi de succes pentru investitorii care au pierdut bani în urma crizei financiare provocate de colapsul Lehman Brothers în 2008. De asemenea, Gröpper plănuieşte să intenteze un proces statului grec la curtea de arbitraj pentru încălcarea unui tratat bilateral de investiţii între Germania şi Grecia, considerând că schimbul de obligaţiuni reprezintă o expropriere a investitorilor care nu au dorit să participe.
"Singurul lucru care ar putea împiedica acest proces ar fi decizia statului grec de a scuti micii investitori de la participarea în restructurarea datoriei greceşti. Însă este puţin probabil", a declarat Gröpper, adăugând că proprietăţile deţinute de guvernul elen în Germania ar putea fi cerute drept compensaţie.
Gröpper nu a menţionat care sunt băncile vizate de proces. Majoritatea instituţiilor financiare importante ale Germaniei au participat voluntar la schimbul de obligaţiuni, deşi Martin Blessing, directorul executiv al Commerzbank, a declarat luna trecută că acest schimb a fost "la fel de voluntar precum o confesiune către inchiziţia spaniolă".