competitivitatea exporturilor germane. Carnati, afumaturi sau salamuri, toate folosesc, in functie de producator, carne de porc congelata provenita din Germania. Procesatorii o prefera pentru ca are o calitate constanta si se gaseste din abundenta. Mai mult, importatorii accepta termene mai lungi de plata, lucru esential intr-o industrie care nu se poate lauda cu un ciclu rapid de productie. si animalele vii sosesc in numar mare din Germania. Crescatorii nostri cumpara exemplare din rase valoroase. Pe langa vacile de lapte sunt importate pasari si porci. Importul de animale valoroase din Germania poate fi benefic pe termen lung, deoarece sporeste randamentul de productie. In primul semestru al acestui an, Romania a importat animale vii si produse animaliere de 19,6 milioane de euro si a exportat, la aceeasi categorie, produse in valoare de 4,6 milioane de euro. Importurile ar putea depasi nivelul de anul trecut, de 28,9 milioane de tone. Varful importurilor de animale si produse animale s-a inregistrat in 2002, cand am importat nu mai putin de 50,4 mii de tone la o valoare de 55,6 milioane de euro. si in domeniul comertului cu produse vegetale inregistram un deficit in relatia cu Germania. Daca in anul 2000 am avut un excedent de circa 1,3 milioane de euro, de atunci balanta s-a inclinat in favoarea importurilor. Volumul cel mai mare al importurilor de acest gen, de aproape 20 de milioane de euro, s-a inregistrat in 2003. Anul trecut, tara noastra a importat cantitati semnificative de cereale, deoarece seceta a limitat drastic productia autohtona. Alte domenii dominate de importurile provenind din Germania sunt grasimile animale si vegetale. Ca si in cazul carnii de porc, aceste importuri au fost realizate de industria alimentara, care le utilizeaza in procesul de fabricatie a preparatelor din carne. Importul acestor produse a crescut constant in perioada 2000 – 2002. Anul trecut s-a inregistrat prima scadere semnificativa a importurilor, de la 11,8 milioane de euro, in 2002, la aproape sapte milioane anul trecut. In acest an se inregistreaza din nou un apetit crescut al industriei pentru grasimile animale si vegetale. Pe primul semestru, am importat produse din aceasta categorie de 4,3 milioane de euro, ceea ce inseamna ca pana la sfarsitul anului ar putea fi depasita bariera de opt milioane. Deloc surprinzator, cel mai mare deficit in comertul cu produse alimentare se inregistreaza in cazul produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului. In fiecare an din perioada analizata, 2000 – 2004, importul este cel putin dublu, de cele mai multe ori triplu, fata de export. Ca valoare absoluta, cel mai mare deficit s-a inregistrat in anul 2001, cind am importat din Germania produse alimentare in valoare de 41,4 milioane de euro, in timp ce exporturile s-au ridicat la doar 15,1 milioane.

Deficit pe toata linia In comertul cu produse agro-alimentare cu Germania
· Circa jumatate din importurile de produse agro-alimentare provenite din Germania sunt utilizate in industra autohtona de profil, restul orientandu-se catre consum.
· Cel mai prost an pentru exportatorii germani a fost 2000, cand acestia au exportat pe piata noastra circa 56 de milioane de euro, adica cat au exportat in primul semestru al acestui an.
· Anul cel mai bun pentru exportatorii germani a fost 2002, cand au vandut in Romania marfuri agro-alimentare de 106 milioane de euro. Exportatorii nostri au cunoscut gloria un an mai tarziu, cand au expediat catre Germania marfuri de 51 de milioane de euro.
· Anul acesta am putea importa un volum record de marfuri nemtesti, de peste 110 milioane de euro. Daca se respecta ritmul actual, am putea exporta in Germania marfuri de circa 45 de milioane de euro.