Mai mult de unul din cinci germani, respectiv 21,9% din populaţie, nu-şi permite să meargă într-o vacanţă de o săptămână pe an, arată datele Eurostat.
Divizarea societății, o problemă și în Germania
Partidul de extremă stânga Die Linke a cerut aceste informaţii de la biroul de statistică al Uniunii Europene, iar acestea au fost difuzate prima dată de media germană Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Potrivit sursei citate, este dificil în mod special pentru părinţii singuri cu copii, 42% dintre aceştia nu au un salariu cu care să-și permită un concediu de o săptămână.
Gospodăriile cu doi adulţi, fără copii care să depindă de ei, este cel mai probabil să-şi permită un concediu anual.
Dietmar Bartsch, lider al grupului parlamentar al Die Linke, a numit aceste cifre „o concluzie tristă”.
„Aceste cifre arată cât de profund divizată social este Germania„, a declarat Bartsch pentru RND.
„Toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea să meargă în concediu cel puţin o săptămână pe an”, a adăugat el. Pentru acest lucru, consideră politicianul Die Linke, sunt necesare salarii mai mari, pensii adecvate, o politică antiinflaţie solidă şi o alocaţie pentru copii de bază consistentă.
Indicatorii au fluctuat în ultimii ani
Comparativ cu 2021, a fost o creştere uşoară a procentului celor care nu-şi puteau permite o vacanţă. La momentul respectiv, proporţia era de 19,9%, aşa că era mai mică de unul din cinci germani.
Această proporţie era multă mai mică în 2017 – 15,3%, respectiv în 2019 – 12,8%. În 2011, aproape unul din patru germani – 22,8% – nu-şi putea permite un concendiu de o săptămână pe an.
Criză imobiliară în Germania
Piața imobiliară comercială din Germania s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din 2017 și până în prezent. Acest declin este atribuit turbulențelor cauzate de creșterea ratelor dobânzilor.
Volumul tranzacțiilor din prima jumătate a anului 2023 a scăzut în Germania cu 50% față de precedentele șase luni, până la 14,9 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de compania imobiliară JLL. Cifra a fost cu aproximativ două treimi sub media din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.
Stagnarea din Germania reflectă evoluțiile din alte țări europene, precum Suedia, Irlanda și Marea Britanie. Piețele de proprietăți comerciale au intrat în blocaj, deoarece cumpărătorii și vânzătorii se luptă să ajungă la un acord privind prețurile.
Creșterea ratelor dobânzilor a dus la creșterea costurilor de împrumut, determinând potențialii investitori imobiliari să ceară randamente mai mari. Acest lucru are ca rezultat prețuri de ofertă mai mici, iar proprietarii se opun acordării unor reduceri mari față de valoarea contabilă din cauza temerilor că ar putea provoca o creștere a ratei de îndatorare.