Într-o apariţie în faţa presei la Roma, cu ocazia unei întâlniri cu ministrul italian al dezvoltării economice, Paolo Romani, Rosler a declarat că Berlinul consideră ‘atacul speculativ asupra Italiei’ ca pe un atac împotriva întregii zone euro.

‘Spun în mod hotărât ‘nu’ eurobondurilor şi aceasta este poziţia Guvernului Federal al Germaniei’, a precizat ministrul, susţinând că economia italiană este ‘cu adevărat foarte puternică’. Rosler şi-a manifestat şi satisfacţia cu privire la planul italian de ajustare bugetară în valoare de 54 de miliarde de euro, pe care parlamentul italian ar trebui să-l aprobe definitiv miercuri şi care vizează restabilirea echilibrului bugetar în 2013.
Ministrul german s-a mai referit şi la conferinţa telefonică pe care o vor avea miercuri, după închiderea pieţelor financiare, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, Nicolás Sarkozy şi primul ministru grec, Yorgos Papandréu. El consideră că se va da cu această ocazie ‘un semnal clar guvernului grec că trebuie să aplice reformele promise’, începând cu privatizările.

Aceste declaraţii au venit după ce Durao Barroso a susţinut în faţa Parlamentului European de la Strasbourg ideea eurobondurilor. Declaraţia sa a fost primită cu optimism de o parte a pieţelor bursiere.

‘Confirm că vom prezenta în curând o propunere cu diferitele opţiuni pe care le avem pentru introducerea eurobondurilor’, a afirmat Barroso, explicând că anumite acţiuni ‘vor determina modificarea tratatelor’ Uniunii şi că titlurile europene nu vor fi ‘un panaceu’. ‘Eurobondurile nu vor rezolva problemele cele mai urgente, nu vor scuti Grecia de îndeplinirea obligaţiilor asumate şi nu vor permite celorlalte ţări din zona euro să renunţe la implementarea reformelor’, a mai adăugat seful Executivului european.