Nemții oferă 1.200 de euro fiecărui migrant care acceptă să-şi retragă cererea de azil

Guvernul de la Berlin a iniţiat la început de an electoral un program prin care încearcă să stimuleze cât mai mulţi refugiaţi ajunşi în Germania să se întoarcă de bunăvoie în ţările lor, oferind 1.200 de euro fiecărui migrant care acceptă să-şi retragă cererea de azil şi să fie repatriat, scrie vineri publicaţia spaniolă ABC.

Plata acestei sume va fi împărţită în două tranşe, prima la plecarea din Germania şi diferenţa la şase luni după sosirea în ţara al cărei cetăţean este refugiatul. De asemenea, migranţii care nu atacă cu recurs respingerea cererii de azil în Germania şi acceptă să părăsească această ţară înaintea termenului limită vor primi şi ei din partea guvernului de la Berlin suma de 800 de euro. 

Aceste facilităţi se adaugă celor deja existente, în prezent refugiaţii care pleacă de bunăvoie din Germania primind 500 de euro pentru acoperirea costului călătoriei. 

Conform Agerpres, noul program reprezintă doar una dintre măsurile prezentate miercuri de cancelarul Angela Merkel în timpul unei reuniuni cu preşedinţii parlamentelor regionale, în faţa cărora ea a pledat pentru un 'efort naţional' în vederea accelerării expulzării migranţilor cărora li s-a respins cererea de azil. 

Printre aceste măsuri au fost enunţate înregistrarea cartelelor SIM ale refugiaţilor pentru ca autorităţile să-i poată monitoriza în cadrul acţiunilor de prevenire a terorismului, pentru cei potenţial periculoşi fiind posibilă chiar ataşarea unei brăţări electronice, precum şi crearea unor centre de detenţie pentru refugiaţii ce refuză să părăsească Germania deşi li s-a respins solicitarea de azil. 

Chiar în ziua anunţării acestor măsuri, autorităţile germane au anunţat dejucarea unui 'atentat iminent' şi arestarea unui algerian în vârstă de 27 de ani şi a unui nigerian în vârstă de 23 de ani, ambii membri ai grupării jihadiste Statul Islamic. 

Germania a primit în anul 2015 circa 900.000 de migranţi şi câteva sute de mii anul trecut, dar numărul repatrierilor în această perioadă a fost de numai aproximativ 130.000. 

După atentatul comis în decembrie la un târg de Crăciun la Berlin de un refugiat tunisian care avea cererea de azil respinsă, dar nu a fost repatriat din cauza lipsei de cooperare din partea Tunisiei, partenerii de coaliţie ai cancelarului Merkel şi-au sporit presiunile pentru a o convinge să-şi revizuiască politica uşilor deschide faţă de migranţi. Şefa executivului a anunţat miercuri respectivul plan de măsuri pentru accelerarea expulzărilor, dar a respins din nou solicitările privind stabilirea unui plafon anual al numărului de migranţi primiţi.