unor oportunitati de lucru si de dezvoltare a carierei este de a se orienta catre programele de specializare finantate de guvernul german pentru straini. Oferta de studii pentru studenti, absolventi, cadre didactice universitare si cercetatori este generoasa si pentru anul academic 2004-2005. Serviciului German de Schimburi Academice (DAAD) a facut deja cunoscute programele de studii si de burse, chiar daca pana in acest moment numarul lor exact, pentru fiecare domeniu, nu este specificat:
Burse de studii pentru absolventi ai tuturor facultatilor cu profil stiintific
Programul ofera solicitantilor posibilitatea de a urma un masterat sau studii aprofundate la o institutie de invatamant superior din Germania, pe o perioada de studiu cuprinsa intre 10 si 24 de luni, in functie de durata cursului ales. Limita de varsta este de 32 de ani.

Programul special ERP (Economical Research Program) pentru studentii de la stiinte economice
Sunt anuntate maximum 9 burse. Programul este recomandat numai pentru studentii facultatilor de stiinte economice care doresc, in cadrul bursei, sa urmeze penultimul an de studii in Germania. Durata bursei este de 12 luni (septembrie – iulie). Candidatilor li se cere o buna cunoastere a limbii germane. Limita de varsta este de 32 de ani.

Program de masterat DAAD/Siemens pentru tineri ingineri din Europa Centrala si de Est
Masteratul se adreseaza numai tinerilor absolventi ai facultatilor cu profil ingineresc care doresc sa urmeze un program de perfectionare la o institutie de invatamant superior din Germania. Nu se admit candidati care au absolvit un masterat, sunt doctoranzi sau au obtinut titlul de doctor. Candidatii nu trebuie sa depaseasca varsta de 26 de ani la data inceperii programului. Masteratul incepe la 1 octombrie 2004 si dureaza 12 luni. Detalii cu privire la programa cursurilor se pot gasi pe site-ul www.daad.de/siemens.

Burse de studiu Mummert pentru lucrarea de diploma pentru studentii de la stiinte economice si inginerie
Programul de burse al Fundatiei Beatrice si Rochus Mummert se adreseaza studentilor in economie si stiinte ingineresti, care urmeaza sa-si continue studiile (incepand cu anul III de studiu) la Universitatea tehnica RWTH Aachen (domeniul stiinte ingineresti) sau Universitatea din KA