Aveți nevoie de un taxi și sunteți sătul de vocea stridentă a operatoarei de la dispcerat care vă ține pe linie minute în șir pentru a găsi o mașină liberă. Enervarea crește odată cu refuzurile repetate sau cu clasicul răspuns „reveniți mai târziu, nu avem mașini libere”. myTaxi, o aplicație cel puțin interesantă pentru telefoanele inteligente, vă permite să solicitați un taxi de la orice companie cu condiția ca o mașină disponibilă să se afle suficient de aproape de locul din care a fost trimis apelul.
Cum funcționează
Simpla acționare a unui buton de pe tastatura telefonului trimite către toate taxiurile din zonă, indiferent de companie, un apel. Cu condiția ca taximetristul respectiv să fie conectat la aplicație myTaxi. În momentul în care unul dintre șoferi acceptă solicitarea, grație hărții de pe ecranul telefonului puteți urmări deplasarea mașinii până la dvs și chiar un calcul estimativ al timpului de sosire. Dacă menționați și destinația către care doriți să vă îndreptați, aceeași aplicație vă poate preciza și un cost estimativ al cursei. Toate acestea în schimbul a 0,79 euro/apel, taxă de utilizare impusă taximetristului înscris în baza de date a myTaxi.
Oricât de futurist ar părea, acest serviciu există deja și este funcțional, iar potențiala eliminare din „peisaj” a dispeceratelor a stârnit deja vii dispute. Deocamdată, în Germania, țara unde myTaxi a intrat de câteva săptămâni în cotidian.
Soft cu scandal
Avantajele evidente pentru clienți și taximetriști independenți au pus într-o postură extrem de neplăcută marile companii de taxi, cele care oferă servicii de dispecerat. Odată implementată la nivel național o astfel de aplicație, sumele colectate de aceste companii pentru serviciile prestate se reduc considerabil, iar în Germania, această „piață” valorează nici mai mult nici mai puțin de 2,6 miliarde de euro. La o așa sumă, aferentă unui număr de circa 260 de milioane de pasageri transportați anual după statisticile asociației taximetriștilor germani (BZP), este normal să existe nemulțumiți. Unde mai pui că, la finalul călătoriei, pasagerul transportat poate da un calificativ șoferului, acest mic „amănunt” rămânând în baza de date a aplicației, vizibil pentru orice utilizator.
În curs de perfecționare
Conform Der Spiegel, aplicația myTaxi este funcțională în 30 de orașe germane și a fost descărcată în propriile telefoane mobile de peste 800.000 de persoane. Din nefericire, o mică parte dintre acestea sunt taximetriști. Conform companiei Intelligent Apps din Hamburg, dezvoltatoarea aplicației, există deja solicitări de la taximetriști și clienți ai acestora din Austria și Elveția. Mai mult chiar, fondatorii firmei, Sven Külper și Niclaus Mewes, au priomit recent o finanțare de 10 milioane de euro pentru a dezvolta și perfecționa aplicația astfel încât șă fie utilă și companiilor de car-sharing. O parte din sumă a fost pusă la dispozia Intelligent Apps chiar de Daimler, producător de automobile care încearcă de ceva vreme implementarea sistemului de car-sharing Car2go și ale cărei mașini reprezintă o mare parte parcul de taxiuri al Germaniei.
Nemții pot chema taxiul cu o aplicație pentru smartphone. myTaxi naște scandal
26 februarie 2012, 00:46
Ultima modificare în 26 februarie 2012, 02:46
Vi se pare util sa instalați pe telefonul mobil o aplicație cu ajutorul căreia să puteți comanda un taxi, să îi urmăriți traseul după ce acceptă comanda și să aveți și un calcul estimativ al costului înainte de a urca la bord? Ei bine, o astfel de inovație este testată deja în câteva orașe germane însă, în ciuda avantajelor evidente, recțiile negative nu au întârziat să apară.
Etichete: germania,
scandal,
taxi
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook