Experţi germani în colectarea de impozite s-au oferit să meargă voluntar în Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii fiscale, mişcare ce riscă să reaprindă tensiunile dintre Berlin şi Atena.
În acest sens, au fost recrutaţi în jur de 160 de experţi care să se alăture iniţiativei Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional de a îmbunătăţi administraţia fiscală în Grecia.
Un oficial al guvernului grec priveşte cu ochi buni acest plan: "O asemenea asistenţă pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei administraţiei publice a Greciei este binevenită".
Numai că, în realitate, sosirea oficialilor germani la Atena ar putea retrezi sentimentele anti-germane care au fost declanşate luna trecută, după ce Germania a sugerat numirea unui "comisar de buget" care să supravegheze finanţele greceşti, notează CNBC. De altfel, un titlu de pe un tabloid grecesc apărut duminică îi numea pe voluntarii germani "forţa de asalt a colectorilor germani de taxe".
Mai mult, un înalt oficial al administraţiei fiscale a declarat: "Nu avem nevoie de ajutor extern. Avem nevoie doar de sisteme informatice mai bune şi de o mai bună cooperare între departamentele guvernamentale".
Creditorii internaţionali sporesc presiunea asupra guvernului de la Atena pentru a combate evaziunea fiscală, estimată între 5 şi 6 miliarde de euro anual şi să rezolve restanţele de impozite neplătite, de peste 60 de miliarde de euro, conform estimărilor Comisiei Europene şi ale FMI.
Până în prezent, măsurile de combatere a evaziunii fiscale nu au avut niciun rezultat. Deşi câteva sute de afacerişti greci care datorează statului sute de mii de euro în taxe şi impozite neplătite au fost arestaţi în ultimele trei luni, doar câţiva dintre aceştia au plătit.
"Strategia lor este de a plăti câteva mii de euro sub formă de avans, pentru a-şi asigura eliberarea. Bunurile nu le sunt confiscate şi pot trece ani de zile pentru ca un caz să ajungă în instanţă", a declarat un jurist.
"Grecia se confruntă astăzi cu probleme pe care fosta Germanie de Est le-a avut în 1990", a declarat Norbert Walter-Borjans, ministru de Finanţe al landului Renania de Nord – Westfalia, de unde provin mulţi dintre voluntari.
După prăbuşirea "Zidului Berlinului", Germania de Vest a trimis mii de oficiali pentru a ajuta la reconstruirea structurilor administrative în fostul stat comunist, iniţiativă ce a a provocat resentimente , însă. "Marea reticenţă cu care germanii din est au întâmpinat iniţiativa celor din vest nici nu poate fi comparată cu resentimentele pe care grecii le vor avea faţă de germani", a adăugat acesta.