Principalele partide germane, social-democratii (SPD) si crestin-democratii (CDU), au pierdut, in alegerile de duminica, puncte in favoarea formatiunilor aflate la extremitatea spectrului politic. In urma rezultatelor partiale, nici unul dintre cei doi grei nu poate forma singur guvernul. Mai mult, chiar si cu sprijinul aliatilor traditionali, ecologistii si, respectiv, liberalii, marile partide nu pot forma majoritatea. La situatia neclara a contribuit si intrarea in parlamentul de la Berlin, pentru prima data, a ex-comunistilor din fosta RDG, aliati cu stanga radicala din vestul Germaniei.
Cum principalele partide exclud orice alianta cu aceasta formatiune, exista sanse reale ca noul guvern sa fie rodul unei mari coalitii dintre social-democrati si crestin-democrati. O astfel de alianta ar fi o reeditare a perioadei anilor ‘60, cand partidele dominante au format cateva guverne de coalitie.

Principala provocare pentru noul guvern este data de amploarea reformelor economice, incepute acum trei ani de catre echipa lui Schr