‘Experţii vor trebui să stabilească în ce măsură fondurile dubioase şi frauda fiscală fac parte din modelul economic al insulei’, scrie Welt am Sonntag, potrivit căruia aceasta este ‘o condiţie pusă de guvernul german’ înaintea unui plan de asistenţă pentru Nicosia.

Berlinul cere, de asemenea, ca Republica Cipru ‘să îşi reducă semnificativ sectorul bancar hipertrofiat’, mai scrie publicaţia, citând surse apropiate coaliţiei guvernamentale.

În schimb, Rusia ar urma să participe la salvarea financiară a Ciprului, amânând sau chiar renunţând total să îi fie restituit împrumutul de 2,5 miliarde de euro pe care l-a acordat Nicosiei.

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană vor aborda, la reuniunea de la începutul săptămânii viitoare de la Bruxelles, situaţia din Cipru, care solicită un plan de salvare de 17 miliarde de euro pe patru ani, însă, potrivit Welt am Sonntag, ‘nimeni nu crede într-o soluţie rapidă’ pentru această ţară.

La reuniunea din 11 ianuarie, de la Limassol, a liderilor Partidului Popular European /PPE/, cancelarul german Angela Merkel a cerut reforme din partea Ciprului, după ce, cu două zile mai devreme, sublinia că acesta nu va beneficia de ‘condiţii speciale’.

Nicosia a pus deja în aplicare măsuri de austeritate severe vizând economii de 1 miliard de euro, aşa cum a cerut troica UE-BCE-FMI.

SURSA: Agerpres