Britanicii, dar şi suedezii şi polonezii acceptă tot mai puţin tendinţa țărilor din zona euro de a se reuni singure pentru a lua decizii fără statele din afara acestei zone. Criza datoriilor constrânge statele care folosesc moneda euro să facă un pas înainte în armonizarea politicilor economice naţionale şi pentru întărirea disciplinei bugetare comune. În ochii ţărilor rămase pe dinafară, proiectul Uniunii Europene compuse din 27 de state este golit treptat de substanţă în favoarea unei Europe cu două viteze.
Astfel, summitul european de duminică la care s-a abordat criza datoriilor va fi urmat de un altul miercuri. Iniţial s-a stabilit ca la acesta să ia parte numai ţările din zona euro. La solicitarea primului ministru britanic, David Cameron, s-a acceptat participarea tuturor statelor membre UE. „Criza din zona euro afectează toate economiile, inclusiv pe cea a Marii Britanii”, a spus oficialul britanic, adăugând că „este în interesul Marii Britanii ca statele din zona euro să-şi rezolve problemele. Dar va fi periculos – şi am abordat deschis acest subiect – dacă vor lua decizii vitale pentru alte ţări din piaţa unică, cum ar fi hotărârile legate de serviciile financiare”.
Potrivit ziarelor britanice Daily Telegraph şi The Guardian, care citează surse diplomatice, preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a contrat pe David Cameron afirmând: „Ne-am săturat să vă auzim criticile şi spunându-ne ce trebuie să facem. Spuneţi că detestaţi euro, nu aţi vrut să introduceţi această monedă şi acum doriţi să vă amestecaţi în reuniunile noastre”, ar mai fi afirmat preşedintele francez.
De asemenea şi primul ministru suedez, Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară nu face parte din zona euro, a criticat întâlnirile la care participă numai membrii acesteia. În cursul unei discuţii calificată ca „animată” de primul ministru polonez, Donald Tusk, un participant i-a răspuns oficialului suedez că ţara sa nu are decât să adopte euro, afirmând că „aderarea la zona euro nu este un drept, ci o datorie”.
Şefii statelor care nu fac parte din zona euro beneficiază de sprijinul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care nu vede cu ochi buni creşterea puterii acestei zonei. „Nu trebuie să existe o separare între zona euro şi restul Uniunii Europene”, a declarat el.
Comisia Europeană este preocupată de ceea ce percepe ca fiind tendinţa tot mai accentuată pentru o gestiune „interguvernamentală” a Europei de către Paris şi Berlin, fapt care marginalizează instituţiile comunitare şi în primul rând Comisia. În schimb, Franţa susţine creşterea forţei zonei euro ca entitate separată pentru a da contur ideii sale de „guvern economic”. Dar acest punct de vedere nu este împărtăşit de toţi liderii din zona euro. Astfel, Olanda şi Finlanda au avertizat într-o scrisoare comună semnată şi de Suedia că „toate statele membre trebuie să fie implicate în adoptarea deciziilor” pentru a prezerva prosperitatea economică a continentului. Însă Germania pledează în favoarea unei noi revizuiri a tratatelor în sensul realizării unei înţelegeri numai între membrii Uniunii Monetare.
Sursa: Agerpres