Nenorocire cruntă lângă România! Milioane de oameni sunt în pericol, chiar acum

Sursă: Dreamstime

Disasters Emergency Committee (DEC), o coaliție de asociații umanitare din Marea Britanie a transmis un comunicat de presă în care anunță că milioane de persoane în vârstă şi cu handicap sunt într-un mare risc și au nevoie să fie protejate.

Milioane de ucraineni cu handicap se află într-un mare risc: NU pot fugi de violență

Din cauza invaziei trupelor rusești în Ucraina, persoanele cu handicap și cele care se află într-un mare risc trec printr-o adevărată dramă. Având în vedere că nu au putut fugi din țara condusă de Volodimir Zelenski, aceste persoane au nevoie de protecție, se arată într-un comunicat de presă al Disasters Emergency Committee (DEC).

În contextul în care peste două milioane de persoane au fugit din Ucraina de la izbucnirea războiului la sfârşitul lunii februarie, în căutare de securitate, persoanele în vârstă şi cu handicap riscă să rămână fără îngrijiri şi sprijin, susţine DEC, care estimează că peste şapte milioane de persoane din Ucraina au peste 60 de ani, informează France Presse.

Conform Forumului european al persoanelor cu handicap, în Ucraina trăiesc 2,7 milioane de persoane cu dizabilităţi.

Chris Roles, director general al Age International, o asociaţie care vine în ajutorul persoanelor în vârstă, a explicat că acestea „sunt extrem de vulnerabile în astfel de situaţii teribile”.

„Numeroase persoane în vârstă şi cu handicap nu pot să fugă de violenţă: ele sunt blocate uneori în locuinţă sau incapabile să meargă fără ajutor. În plus, numeroase persoane în vârstă sunt complet singure, izolate şi speriate”, a adăugat el.

Age International este una dintre cele 13 organizaţii de caritate şi partenere ale DEC care se află în prezent în Ucraina şi în ţările vecine pentru a furniza hrană, apă, adăpost, asistenţă medicală şi sprijin psihologic.

Medicamente pentru boli cronice

Un sondaj realizat săptămâna trecută de o organizaţie parteneră a Age International, HelpAge, în regiunea Donbas din estul Ucraina a arătat importanţa nevoilor persoanelor în vârstă.

Nouă din zece persoane chestionate au spus că au nevoie de ajutor pentru a obţine mâncare, pentru că au probleme de mobilitate sau trăiesc singure, şi aproape opt din zece au afirmat că nu au un acces suficient la apă potabilă din cauza bombardamentelor.

Peste o treime au spus că au nevoie urgentă de medicamente pentru boli cronice precum diabet sau probleme de tensiune arterială.

Apelul umanitar al DEC în favoarea Ucrainei a permis colectarea a peste 120 de milioane de lire sterline (144 de milioane de euro), între care o „donaţie generoasă”, a cărei valoare nu a fost dezvăluită, din partea reginei Elisabeta a II-a.