O fermă din judeţul Olt pare urmărită de ghinioane. După ce a fost lovită de pesta porcină africană şi în 2019, iar la începutul anului trecut a reuşit să-şi refacă efectivele, acum virusul a lovit în acelaşi loc. Autorităţile sanitar-veterinare vor omorî toţi porcii de acolo.
Pesta porcină africană face din nou ravagii în România!
Aproape 30.000 de porci, sacrificaţi începând de astăzi în Olt
Întregul efectiv al unei ferme de porci din judeţul Olt va fi sacrificat în regim de urgenţă, în urma depistării unui nou focar de pestă porcină africană. Este vorba de ferma din localitatea Ipoteşti, unde cei aproape 30.000 de porci vor fi omorâţi începând de luni, 23 august, transmite Agronintel.ro.
Ferma abia reuşise să-şi refacă efectivele, la începutul anului trecut, după ce în 2019 pesta porcină a lovit în acelaşi loc.
La nivelul județului Olt există în prezent şase focare de pestă porcină, în şase localități.
Două localităţi au fost incluse în zona de protecţie, iar altele, o listă mai lungă, în zona de supraveghere
Comunicatul DSVSA Olt: “Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 19.08.2021 de IDSA Bucureşti.
În data de 20.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 29.930 capete suine, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.”
Carcasele porcilor morţi sau ucişi, precum şi materialele din incinta fermei, vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale, mai transmite DSVSA.
După depistarea acestui focar, două localităţi au intrat în zona de protecţie, pe o rază de 3 kilometri. Este vorba despre Ipoteşti, unde se află ferma de porci, precum şi localitatea Coteana, aflată în vecinătate.
În toate celelalte localităţi cuprinse într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri există interdicţia intrării sau ieşirii cu animale vii.
Sursa foto: Dreamstime