Directorul ANM, Elena Mateescu, a făcut un avertisment îngrijorător! O secetă severă va afecta România în perioada următoare. Potrivit acesteia, luna februarie este cea mai secetoasă lună a anului.
„Vorbim deja de șase luni din anul agricol 2021-2022 după o toamnă secetoasă și două luni din iarna 2021-2022 de asemenea cu cantități deficitare.
Vorbim de o lună ianuarie cu o cantitate medie de numai 24,9 litri pe metrul pătrat față de o normă de 33,6 litri pe metru pătrat, iar pentru februarie de la 1 februarie și până în prezent numai 11,6 litri pe metru pătrat față de o normă de 31,6 litri pe metru pătrat în condițiile în care luna februarie este cea mai secetoasă lună a anului”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.
O secetă severă afectează România
„La acest moment jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică dar chiar și în partea de vest a Banatului, a Crișanei și chiar și în vestul Transilvaniei avem zone și areale unde deja seceta pedologică este moderată.
Luând în considerare cantitățile semnificativ reduse, în cele șase luni așa cum arată informațiile, cel puțin până la jumătatea lunii martie caracterul deficitar în continuare al regimului de precipitații cu siguranță va impune măsuri specifice și pentru culturile înființate în toamnă, dar și pentru declanșarea campaniei de primăvară, pentru că rezerva de apă este un element definitoriu”, a mai spus şefa ANM.
„Cu siguranță va fi în top 10 cele mai călduroase ierni. Pentru că și luna Decembrie, Ianuarie și iată și Februarie, au înregistrat, la nivelul regimului de temperaturi medii lunare, valori și abateri termice pozitive mai mari de 1,9 – 2,2 grade, iată pentru luna Februarie, până în prezent”, a declarat Elena Mateescu.
Se schimbă vremea în România. Temperaturile o iau razna. Prognoza meteo ANM pentru weekend
ANM a publicat noua prognoză meteo pentru această săptămână, dar și pentru weekend. Astfel, potrivit meteorologilor, de miercuri 23 februarie, temperaturile înregistrează o scădere bruscă.
Miercuri dimineață sunt așteptate temperaturi mult mai scăzut decât în intervalul anterior, iar meteorologii anunță că temporar vor fi precipitații pe arii relativ extinse, ziua în special în regiunile vestice, nord-vestice, sud-vestice și centrale, iar noaptea cu precădere în est și sud.
Potrivit prognozei publicate de ANM, acestea vor fi mai ales sub formă de ninsoare la munte, unde pe alocuri se va depune strat consistent de zăpadă, mixte în interiorul arcului carpatic și predominant ploi în rest. Izolat se va forma polei.
Totodată, vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări pe crestele montane, în special ale Carpaților Meridionali, unde rafalele vor depăși 90 km/h, ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra între 3 și 12 grade, pe când cele minime între -4 și 5 grade.