Nenorocirea care a lovit crunt toată România! Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva

dunarea

SURSA FOTO: Dreamstime

Directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos a lansat recent un avertisment grav cu privire la efectele secetei în România. Potrivit specialistului, Dunărea, cel mai mare râu din UE, ar putea seca.

Avertisment grav pentru România! Dunărea ar putea seca: Avem câteva puncte critice

Directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos a explicat că Dunărea, cel mai mare râu din Uniunea Europeană, este o sursă de bază pentru irigare și un canal de navigație extrem de important.

În acest context, scăderea nivelului Dunării afectează puternic economia din țara noastră.

„În acest moment Dunărea este navigabilă, dar avem câteva puncte critice. De asemenea, pe partea bulgară nici nu au început dragările. Partea română, care a stabilit că vara aceasta va fi una cu precipitații scăzute, a început dragajul încă din mai. Astfel încât am preluat, în baza unui contract, să degajăm și partea de sector bulgar”, a explicat Angela Stela Ivan la Euronews.

De asemenea, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos a punctat că nivelul Dunării scade „foarte dramatic”, iar în ultimii ani nu a mai fost o asemenea situație.

„Discuțiile în cadrul comisiei mixte româno-bulgare s-au purtat cu fostul guvern, iar toate condițiile de navigabilitate au fost bătute în cuie. Dar deocamdată am ajuns la concluzia că trebuie să întreținem și pentru că în următoarea perioadă vom menține un volum total la 1900 metri cubi pe Dunăre, condițiile sunt din nou dramatice și trebuie să avem grijă să menținem în parametrii buni navigabilitatea pe Dunăre.

Ideea e că scade foarte dramatic nivelul Dunării, iar în ultimii ani nu a mai fost o asemenea situație. Este problematic și cu dragajul pentru că una este să îndepărtăm mâlul și alta e să ajungi la solul sec”, a completat specialistul.

Alimentarea cu apă pentru răcirea reactorului de la Cernavodă ar putea fi întreruptă

La rândul său, Cristian Neagoe, reprezentant Greenpeace România, a susținut că am putea ajunge în situația în care alimentarea cu apă pentru răcirea reactorului de la Cernavodă să fie întreruptă.

„E vorba nu doar de ce face România, ci de ceea ce face omul de mai bine de 200 de ani. Ardem combustibili fosili care alimentează criza climatică. Secarea Dunării e o consecință directă a faptului că noi ardem combustibilii fosili și producem valuri de căldură și secetă. Anul acesta avem secetă, iar peste un an sau doi putem avea inundații foarte puternice. Clima iese din tipar.

Seceta se va prelungi și este posibil să ajungem și la întreruperea alimentării cu apă pentru răcirea reactorului de la Cernavodă. Dar aceasta este doar una dintre problemele energetice. La rândul lor, Porțile de Fier 1 și 2 nu mai funcționează la capacitate. Totodată, oamenii rămân fără apă, deci cumva sunt crize cumulate”, a spus Cristian Neagoe.