Incendiile fac ravagii în Europa! Flăcările ard a doua cea mai mare suprafață înregistrată vreodată
Potrivit datelor furnizate de Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene, incendiile care au făcut ravagii în Europa în această vară au ars a doua cea mai mare suprafață înregistrată vreodată, chiar dacă regiunea se află abia la jumătatea sezonului tipic de incendii.
În acest an, un număr ridicat de țări europene au fost afectate de incendii care, din păcate, au determinat mii de oameni să își evacueze locuințele. Încă sunt țări care se confruntă cu o astfel de situație precum Italia, Spania și Franța.
Datele actuale arată că incendiile au ars 600.731 de hectare în țările membre ale blocului comunitar în 2022. Suprafața arsă din acest an este cea de-a doua cea mai mare suprafață înregistrată încă din anul 2006, când de abia au început aceste măsurători. Acestea mai arată că în anul 2017 au fost arse 987,844 de hectare.
Sezonul tipic de incendii va dura până în septembrie
Aceste date mai arată că suprafața arsă în acest an este mult mai mare decât suprafața Luxemburgului, precizând, totodată, că niciun alt set de date până în august nu au înregistrat o astfel de suprafață.
Schimbările climatice agravează incendiile, prin creșterea condițiilor de căldură și uscăciune care le ajută să se răspândească mai repede, să ardă mai mult timp și să fie mai intense. Vremea mai caldă absoarbe umezeala din vegetație, transformând-o în combustibil uscat – o problemă exacerbată de reducerea forței de muncă în unele zone pentru a curăța această vegetație.
„Incendiile de astăzi din Mediterana nu mai pot fi stinse… Incendiile mari devin din ce în ce mai mari”, spune Victor Resco de Dios, profesor de inginerie forestieră la Universitatea Lleida din Spania.
Datele JRC se referă la incendii mai mari de 30 de hectare, astfel încât, dacă ar fi incluse și incendiile mai mici, totalul incendiilor ar fi și mai mare.
Țările din sudul Europei, cum ar fi Portugalia și Grecia, se confruntă cu incendii în majoritatea verilor, dar temperaturile mai ridicate fac ca riscul de incendii grave să crească spre nord, Germania, Slovenia și Republica Cehă fiind printre țările afectate în acest sezon.
Unele măsuri pot contribui la limitarea incendiilor, cum ar fi declanșarea de incendii controlate care imită incendiile de intensitate redusă din ciclurile naturale ale ecosistemelor.
Dar dacă nu se reduc drastic emisiile de gaze cu efect de seră care cauzează schimbările climatice, oamenii de știință sunt de acord că valurile de căldură, incendiile de pădure și alte efecte climatice se vor agrava semnificativ, scrie Reuters.