Seceta a distrus hectare întregi în România! 33 de județe sunt grav afectate de secetă, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Seceta a distrus peste 350.000 de hectare din România
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat joi că 375.423 de hectare au fost afectate de secetă. Din acest total, au fost grav afectate:
- 201.040 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale;
- 30.801 ha sunt cultivate cu orz, orzoaică, ovăz, secară;
- 31.758 ha sunt cultivate cu rapiţă;
- 65.322 ha sunt cultivate cu porumb;
- 4.713 ha sunt cultivate cu soia;
- 868 ha sunt cultivate cu mazăre;
- 28.921 ha sunt cultivate cu floarea soarelui;
- 5.715 ha sunt cultivate cu plante furajere;
- 7.129 ha sunt cultivate alte plante;
33 de județe au fost afectate de secetă, respectiv: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Sute de vase sunt blocate pe tronsonul româno-bulgar de pe Dunăre din cauza secetei
Vă amintim că seceta perturbă și transportul fluvial pe mai toate râurile din Europa, inclusiv pe Dunăre. În prezent, chiar dacă nu există nave eșuate, sunt sute de nave blocate pe tronsonul româno-bulgar al Dunării din cauza nivelului scăzut al apei, a declarat luni Ivan Zhekov, şeful Direcţiei de supraveghere fluvială Ruse, din cadrul Agenţiei pentru Administraţie Marină.
Există 20 de praguri pe tronsonul româno-bulgar, care împiedică navigaţia. Cele mai joase niveluri ale apei se înregistrează în zonele din apropierea insulelor Belene şi Batin. În prezent, pescajul maxim acolo este de 1,30 metri. Situaţia în alte ţări de-a lungul Dunării este similară.
Vasele de croazieră pot opera pe puţine porţiuni ale Dunării. Acest lucru nu este însă posibil pe tronsonul româno-bulgar, doar vasele cu încărcătură foarte uşoară sau cele fără încărcătură, cu un pescaj nu mai mare de 1,20 – 1,30 metri, pot naviga pe acest tronson fluvial.
„Au existat situaţii similare din punct de vedere al nivelului scăzut al apei în 2003, precum şi în 2018, dar acum seceta a venit prea devreme iar acesta va fi probabil cel mai nefavorabil an pentru transportul fluvial”, a explicat Ivan Zhekov, relatează BTA.
Din păcate, nivelul apelor Dunării nu va crește prea curând, a avertizat el. Conform Agenţiei Executive pentru Explorarea şi Întreţinerea Fluviului Dunărea din Ruse, nivelul Dunării la Ruse a scăzut până la 52 de centimetri deasupra punctului de zero absolut. În zilele următoare, experţii se aşteaptă ca acest nivel să mai scadă cu 3 centimetri.