Potrivit unor sondaje, numărul europenilor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală a crescut în perioada pandemiei de COVID-19, chiar și după ridicarea restricțiilor.

Numărul europenilor cu probleme de sănătate mintală s-a dublat

Din sondajele realizate de agenția Eurofound a Uniunii Europene în rândul a 200.000 de persoane, reiese că numărul persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală s-a dublat față de anii trecuți, chiar și după ridicarea restricțiilor în legătură cu pandemia de COVID-19. În luna martie a anului 2020, chiar la începutul pandemiei, 6,4% din europeni raportau probleme de sănătate mintală. Doi ani mai târziu, numărul s-a dublat, ajungând la 12,7%, chiar și după relaxarea restricțiilor.

„Odată cu reluarea interacţiunii sociale, mulţi au sperat că bunăstarea mintală se va îmbunătăţi. Cu toate acestea, în primăvara anului 2022, riscul de depresie rămâne îngrijorător de mare pentru mulţi oameni”, potrivit Eurofound.

Tot mai mulți europeni se confruntă cu probleme financiare

Aproximativ 53% dintre cei care au participat la sondaj au răspuns că se confruntă cu probleme financiare în primăvara anului 2022, față de 47% la începutul pandemiei, a afirmat Eurofound într-un raport separat. Au spus că îngrijorarea în legătură cu situația financiară combinată cu nesiguranța în ceea ce privește viitorul poate avea un afecta negativ sănătatea mintală.

„Un grad ridicat de îngrijorare (în legătură cu situaţia financiară) combinat cu incertitudinea cu privire la viitor ar putea continua să aibă un impact negativ asupra sănătăţii mintale”, au scris aceștia.

Mai mult, una din cinci persoane a mărturisit că nu beneficiază de îngrijire medicală adecvată, mai ales în ceea ce privește spitalele și îngrijirea specializată pentru sănătatea mintală.

Anxietatea și depresia, tot mai frecvente

Anxietatea și depresia au devenit din ce în ce mai des întâlnite în rândul europenilor de când a izbucnit pandemia de coronavirus. Deși nu au depistat exact cum, experții suspectează că noul coronavirus afectează sănătatea mintală.

Cazurile de accident vascular cerebral post COVID-19, demență sau alte afecțiuni neurologice nu au fost depistate atât de des, dar totuși au crescut în număr, în mod deosebit la persoanele care au suferit de forme grave de COVID-19.

„Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii”, spune Max Taquet, medic psihiatru pentru Universitatea Oxford din Marea Britanie.