În procente, este vorba de 29,9% din speciile de arbori de pe planetă. Această cifră nu include speciile pe care oamenii de știință nu le-au înregistrat încă sau speciile despre care experții spun că nu au, deocamdată, suficiente informații.
Dacă aceste specii ar fi incluse în această cercetare, procentul speciilor de arbori care se confruntă cu dispariția ar putea fi de până la 51,3 la sută, informează Greek Reporter.
De vină sunt schimbările climatice, defrișările, exploatarea directă a lemnului
„Presupunând că speciile despre care nu avem suficiente date sunt la fel de amenințate ca toate celelalte specii de copaci, putem estima că 38,1% dintre speciile de arbori sunt clasificate ca amenințate”, a explicat raportul.
„Principalele amenințări sunt defrișarea pădurilor și alte forme de pierdere a habitatului, exploatarea directă a lemnului și a altor produse, răspândirea dăunătorilor și a bolilor invazive”, continuă raportul. „Schimbările climatice au și ele un impact semnificativ, măsurabil”, se menționează în acest document.
Speciile de copaci Cloud Forest din America Centrală, expuse unui risc major
Botanic Gardens Conservation International subliniază că atât schimbările climatice, cât și vremea extremă constituie „amenințări emergente la adresa speciilor de arbori la nivel global”.
„Pe măsură ce temperatura și vremea se schimbă, mulți copaci riscă să piardă zone de habitat adecvat”, se spune în raport. „Acest lucru afectează speciile atât din habitatele temperate, cât și din cele tropicale, speciile de copaci Cloud Forest din America Centrală fiind expuse unui risc deosebit.”
Arborii sunt o caracteristică centrală a mediului, absorbind 2,6 miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosferă anual, oferind, în același timp apă, și habitat pentru alte specii vulnerabile.
Evenimente meteorologice devastatoare din cauza schimbărilor climatice
Raportul BGCI vine într-un moment în care planeta se confruntă cu evenimente meteorologice devastatoare din cauza schimbărilor climatice.
Și în acest an, incendiile de vegetație au izbucnit în mai multe țări europene, de multe ori simultan, mistuind zeci de mii de hectare de teren și distrugând păduri, case și întreprinderi.
Potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene din 2021, schimbările climatice ar putea șterge peste 4% din PIB-ul european până în 2030, în cel mai pesimist scenariu. Continentul realizează încet responsabilitățile legate de climă, iar autoritățile se străduiesc să înțeleagă toate implicațiile incendiilor de vegetație.
Potrivit agenției de rating de credit Moody’s, Grecia, care a suferit vara trecută cele mai mari distrugeri din Europa din cauza incendiilor de vegetație, poate acoperi în prezent cea mai mare parte a costurilor pe termen scurt prin intermediul fondurilor de urgență ale UE.
„Costurile pe termen lung, nu doar din cauza incendiilor, ci și a schimbărilor climatice în sens mai larg, sunt în creștere”, a declarat Steffen Dyck, vicepreședinte al Moody’s Investor Service.