Aproximativ 3,5 milioane de persoane din Pacificul de Vest mor în fiecare an din cauza crizei climatice, potrivit datelor publicate joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Xinhua.

O persoană moare la fiecare 14 secunde din cauza poluării

Într-o conferință de presă online, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, Takeshi Kasai, a declarat că evenimentele meteorologice extreme, precum secetele, valurile de căldură, taifunurile, inundaţiile şi incendiile de vegetaţie afectează sănătatea oamenilor în diferite părţi ale acestei regiuni.

Potrivit datelor OMS, la fiecare 14 secunde, o persoană moare din cauza poluării aerului în Pacificul de Vest.

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că prin creşterea nivelului mării şi intensificarea furtunilor tropicale este redus accesul la apă potabilă, sunt degradate plajele şi recifele şi este ameninţată viaţa şi mijloacele de trai ale locuitorilor din insulele din Pacific.

Creșterea numărului de boli transmise prin vectori, cum ar fi dengue și malaria, insecuritatea alimentară și a apei potabile, degradarea terenurilor și fenomenele meteorologice extreme vor pune și mai mult la încercare sistemele de sănătate din această regiune și vor avea un impact disproporționat asupra celor mai vulnerabili.

„În prezent, poluarea şi materialele plastice se găsesc pe fundul celor mai adânci oceane şi pe vârfurile celor mai înalţi munţi şi şi-au făcut loc în lanţul nostru alimentar”, a declarat luni OMS într-un comunicat intitulat „Sănătatea şi mediul”.

OMS: Trebuie să acționăm acum

„Este foarte clar: acum este momentul când trebuie să acționăm. Nu există o soluție unică, de anvergură, dar guvernele, întreprinderile, comunitățile și indivizii au cu toții responsabilitatea de a lua măsuri pentru a reduce schimbările climatice și degradarea mediului și, prin urmare, impactul acestora asupra sănătății. Trebuie să abordăm împreună această criză.

Pandemia a fost, de asemenea, o reamintire clară a importanței sistemelor de sănătate puternice și rezistente. Pe măsură ce ne croim drum spre ieșirea din actuala situație de urgență în materie de sănătate publică, în condițiile în care atenția lumii este încă îndreptată către sănătate, noi, cei din sectorul sănătății, avem ocazia să contribuim în două domenii-cheie.

În primul rând, prin construirea unor sisteme de sănătate durabile și rezistente la schimbările climatice și în al doilea rând, prin colaborarea cu alte sectoare, folosindu-ne vocea pentru a contribui la consolidarea argumentului pentru acțiuni mai ample de abordare a schimbărilor climatice și a daunelor aduse mediului”, a declarat Takeshi Kasai.