Incendiile au ars 1.207 de hectare în România
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat vineri că primarii trebuie să le explice oamenilor că pericolul incendiilor de vegetație este unul real. Declarația sa a venit după ce secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus că au ars 1207 de hectare în ultimele 24 de ore.
„Este extrem de mult. Solicit prefecturilor să discute cu toți primarii, cu toate autoritățile administrativ locale ca cetățenii să fie informați, să conștientizeze pericolul. Riscul este amplificat de temperaturile foarte ridicate și cred că partea aceasta de prevenție este foarte importantă, pentru că oamenii nu au timp să citească presa sau să privească la televizor, au tot felul de munci în derulare, motiv pentru care cred că prevenția și informarea sunt cele care pot să ne ajute în efortul pe care îl facem”, a explicat Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferințe de presă cu prefecții din România.
Amintim faptul că, joi seară, Raed Arafat a dezvăluit motivul pentru care numărul incendiilor este atât de mare.
Incendiile provocate de oameni se ridică la un număr mare
Incendiile de vegetație ar putea apărea oricând, a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, adăugând că arderile necontrolate, provocate de oameni, se ridică la un număr mare.
„Din păcate, arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe. Noi, pe 24 de ore, intervenim şi la 100 şi ceva de intervenţii pe zi. În weekenduri,(…) sunt 50-60 de intervenţii de incendii în case şi 150- 200 de arderi necontrolate. Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase şi pot să se extindă.
Am avut o situaţie recent când a fost atinsă pădurea de un incendiu necontrolat cauzat de o persoană care a vrut să îşi cureţe câmpul. Şi atunci s-a ajuns şi la o pădure şi a fost mai greu pentru pompieri să lichideze incendiul”, a declarat Raed Arafat.
Potrivit spuselor sale, incendiile ar putea izbucni imediat din cauza secetei și a vântului care poate duce la răspândirea rapidă a flăcărilor. Șeful DSU recomandă să nu aprindeți focul în păduri.
„Acum temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor. Şi dacă mai bate şi vântul, deja răspândirea este mai rapidă. Gândiţi-vă că s-ar putea ca temperaturile să persiste o perioadă lungă. Cu cât persistă mai mult, cu cât nu scad, cu atât riscul incendiilor, pe zi ce trece este mai mare şi orice foc deschis este un factor declanşator.
Responsabilitate mare să aibă fiecare persoană care merge în munte, merge în pădure, să nu aprindă focul în zonele respective. Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins bine, ai plecat, deci duce la apariţia unui incendiu”, a precizat șeful DSU, în cadrul unui interviu acordat Digi24.