Seceta face prăpăd în România! Debitul Dunării a scăzut sub media multianuală normală
În judeţul Dolj, luni dimineața, debitul Dunării, de la intrarea în România, era de 1.950 metri cubi pe secundă, fiind sub media multianuală normală din această perioadă, respectiv: 2.500 metri cubi pe secundă.
Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) – Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a avertizat autoritățile locale că staţiile plutitoare care trag apa de irigaţii din Dunăre nu mai pot funcţiona din cauza nivelului mic al fluviului. În prezent, nivelul fluviului se află la un minus de 101 centimetri.
„În partea Nedeia-Măceşu, unde avem staţiile plutitoare care iau apa din Dunăre pentru a putea transmite pe canale către fermieri, Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore. Deci noi suntem cu minus 101 centimetri azi, cotă de exploatare, astfel că navele, staţiile acestea de pompare plutitoare, în cazul amenajării Nedeia-Măceşu, nu mai pot să tragă apă din Dunăre. Nu avem ce face.
Mai este apă pe canale, măcar pentru animale şi ce se mai poate iriga zilele acestea, dar apă din Dunăre nu se mai poate trage, pentru că nu mai este debit pe Dunăre. În Dolj, din Dunăre tragem apa pentru irigaţii şi pentru amenajarea Nedeia-Măceşu şi pentru amenajarea Sadova-Corabia, cu staţia de la Dăbuleni. De 70 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să avem asemenea scădere a Dunării: minus 7 centimetri numai în ultimele 24 de ore”, a declarat luni Veta Păsculescu, în cadrul unui interviu acordat Agerpres.
Nivelul Dunării este afectat de seceta din Europa
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a explicat luni că debitul Dunării a scăzut enorm din cauza secetei din Europa, însă, momentan, Dunărea poate să asigure funcționarea centralei de la Cernavodă.
„Este o situație extrem de complicată. Nivelul Dunării este afectat și de seceta din Europa, nu doar din România. Ne concentram pe menținerea rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare administrate de Apele Române sau Hidroelectrica, pentru a asigura continuitate.
Chiar și în aceste condiții, nivelul apei e mult sub media anuală. Momentan avem debitul care să asigure funcționarea centralei de la Cernavodă. Monitorizăm zilnic situația. Nu e niciun risc acum pentru Cernavodă”, a asigurat Tanczos Barna.
În contextul actual, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a făcut apel la cetățenii români să consume apa în mod responsabil. Potrivit spuselor sale, în următoarele zile, mai multe autorități locale vor fi nevoite să impună anumite restricții în ceea privește consumul de apă.
„Pentru irigații, fermierii, dacă vor să folosească soluții improvizate de udare a culturilor, să ia legătura cu Apele Române din județ, pentru că legea impune o anumită procedură de folosire a apei pentru irigații.
Este interzis să scoți toată cantitatea de apă din orice curs de apă. Recomand fermierilor ca, dacă folosesc apa din râuri și pâraie, lacuri, să ia legătura cu Apele Române din județ. Aapelul la un consum rațional e mai important ca oricând”, a adăugat Tanczos Barna, în cadrul unui interviu acordat Digi24.