Nenorocirea care „mătură Planeta!” Nici România nu scapă de ea. Anunțul a venit chiar de la vârful BNR

Sursă: Dreamstime

Avertismentul a fost lansat de către consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta spune că România se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită de 10 ani, din cauza unei inflații globale care mătură toată planeta, „din America şi până în Japonia”.

România se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită de 10 ani! Este o inflație globală care mătură toată planeta

Așadar, consilierul guvernatorului BNR a explicat că inflația din România este creată de inflația globală într-o proporție de aproximativ 80% iar 20% sunt efectele haotice ale liberalizării prețurilor la gaze în vara anului 2020 și la energie electrică în ianuarie 2021.

„De atunci ne luptăm cu aceste preţuri”, a declarat Adrian Vasilescu într-o intervenție telefonică la Antena 3, punctând că din păcate este o „inflație globală care mătură planeta din America şi până în Japonia”.

„riza energetică este globală şi ea se manifestă puternic în toate ţările, inclusiv la noi. Vocile importante din această lume care au vorbit despre criza energetică au spus la unison că există o singură soluţie şi anume investiţii”, a mai spus Vasilescu.

Mai mult, specialiștii BNR spus că ne vom confrunta cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani iar rata inflaţiei ar putea ajunge la 11%, în cazul în care Guvernul nu găseşte soluţii rapide pentru criza din energie. Totodată, prognoza BNR pentru următoarele luni arată că inflația va depăși 11% în luni de primăvară, după ce măsurile de sprijin pentru facturi nu vor mai fi în vigoare. Amintim că rata inflației este de 8.2% în momentul de față.

Avertisment dur din partea BNR

Amintim că Banca Națională a României (BNR) a publicat, vineri, Raportul trimestrial asupra inflației, în care notează că, la finalul trimestrului II al acestui an, inflația va fi de 11,2%.

„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, se spune în raport.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat continuă să recepteze pe termen scurt majorările în lanţ ale costurilor de producţie, fiind proiectată să crească pe parcursul trimestrului I 2022. Odată cu disiparea treptată a acestor presiuni din partea factorilor de ofertă, sub influenţa determinanţilor fundamentali, tendinţa ascendentă a indicatorului se va inversa ulterior, fiind prognozată o decelerare graduală, cu o revenire la marginea superioară a intervalului ţintei în trimestrul I 2023.

Balanţa riscurilor la adresa proiecţiei ratei anuale a inflaţiei este apreciată a fi uşor înclinată în sensul unor abateri în sus faţă de traiectoria descrisă în scenariul de bază. În actuala conjunctură, surse apreciabile de incertitudini continuă să provină din partea evoluţiilor viitoare ale crizei energetice şi ale celei sanitare.