Din păcate, aceasta sugerează că tranziția către sursele regenerabile de energie va dura mai mult decât se crede și va fi mai complicată, scrie The Conversation.

Prețurile gazelor europene și asiatice sunt la un nivel maxim al tuturor timpurilor, prețul petrolului fiind cel mai mare din ultimii trei ani, iar prețul cărbunelui crește pe fondul deficitului de energie din China, India și Germania.

Creșterea cererii este determinată în principal de economiile în redresare și de condițiile meteorologice extreme din Europa și Asia de Nord-Est. China stochează rezerve interne de cărbune și gaze, iar Rusia este reticentă să furnizeze gaze către Europa de Vest. Prețurile gazelor din Australia cresc, dar s-ar putea să scadă în curând.

Haosul din Marea Britanie

În Marea Britanie, penuria de șoferi de camioane care transportă combustibil a dus la o panică generală.

După Brexit, mulți șoferi europeni de camioane s-au întors în țările lor de origine. În plus, problema Angliei a fost așa-numita „vară fără vânt”, în care producția de energie regenerabilă a fost mult mai scăzută decât în ​​mod normal. Acest lucru a pus o presiune uriașă pe generarea de electricitate, deoarece aproximativ 24% din puterea ei este produsă de vânt.

Marea Britanie s-a îndepărtat de cărbune ca sursă de electricitate și, cu siguranță, va fi dificil să revină brusc la cărbune.

Premierul Boris Johnson mizează pe eoliene, declarând că vrea ca Marea Britanie să devină „Arabia Saudită a energiei eoliene”, cu ferme eoliene offshore care generează suficientă energie electrică pentru a alimenta fiecare casă din Marea Britanie în următorul deceniu.

Prețurile petrolului au crescut în urma unei veri fără vânt

Prețurile petrolului au crescut în urma unei veri fără vânt și a dificultăților britanice și germane de a avea acces la gazul rusesc. Aceste creșteri vor atinge în curând Australia, care importă 80% din benzină, motorină și combustibil.

OPEC și un grup de producători de petrol condus de Rusia au fost de acord să stimuleze producția, dar numai în etape.

Până când Marea Britanie și Germania își rezolvă problemele cu Rusia privind aprovizionarea cu gaze, probabil până la mijlocul anului 2022, prețurile la gaz și petrol ar putea să scadă.

Cărbunele, partea lor de consolare

Criza de pe piața gazelor forțează țările să revină la cărbune pentru producerea de energie electrică și industrie. Dar prețurile cărbunelui din Asia continuă să atingă noi recorduri.

În Asia, nu există suficient cărbune pentru a satisface cererea. O iarnă rece urmată de o vară fierbinte și o creștere economică mai puternică au dus la o cerere mai mare a Chinei. Este principala cauză acrizei energiei electrice din China. După ce a redus consumul de cărbune în urmă cu câteva luni pentru a îndeplini obiectivele de emisii, China a revenit pe piață, deoarece stocurile sunt reduse.

India se confruntă cu o situație similară, deoarece stocurile de cărbune se epuizează.

China ar putea decide să renunțe la interdicțiile privind cărbunele australian și să accepte din nou importurile australiene.

În Europa, închiderea centralelor nucleare și prețurile record ale gazelor vor duce la utilizarea cărbunelui. Prețul cărbunelui atinge valori record în Europa, iar în Australia prețul cărbunelui crește și cu 250%, fiind aproape de cel mai mare record din 2008.