România se află în mare pericol. Dacă nu exploatăm una dintre cele mai mari bogăţii ale ţării, vom pierde în scurt timp miliarde de euro.
Gazele din Marea Neagră îşi pot pierde valoarea
România trebuie să se mişte repede. Interesul ţării noastre este ca investiţia în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră să demareze în anul 2022. Dacă nu se va întâmpla acest lucru gazele de acolo îşi vor pierde valoarea. Este afirmaţia lui Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Radu Tudor de la Antena 3 a fost cel care a făcut public totul, pe propriul blog. „Gal a participat la dezbaterea online „Decizii pentru noua economie: politici publice mai bune pentru sectorul de petrol şi gaze”, organizat de România Durabilă şi EM360 Group, eveniment la care Economedia.ro a fost partener media.
Gal a fost întrebat ce se va întâmpla dacă investitorii din Marea Neagră nu iau decizia de a investi în proiectul Neptun Deep.
Interesul României este ca investiţia în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră să demareze în anul 2022, altfel gazele de acolo îşi vor pierde valoarea, a declarat, Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
El a participat la dezbaterea online „Decizii pentru noua economie: politici publice mai bune pentru sectorul de petrol şi gaze”, organizat de România Durabilă şi EM360 Group, eveniment la care Economedia.ro a fost partener media.
Gal a fost întrebat ce se va întâmpla dacă investitorii din Marea Neagră nu iau decizia de a investi în proiectul Neptun Deep.
„Nu ştim dacă se va lua sau nu decizia de investiţii. Noi avem un acord petrolier amendat prin acte adiţionale unde sunt sancţiuni pentru acest fapt. Este adevărat că cei de la ExxonMobil şi OMV Petrom au venit cu o solicitare în cursul anului 2020 prin care solicitau o prelungire a declarării comercialităţii zăcământului. Deocamdată, ea este în analiză la noi şi până în martie 2022 probabil că vom vedea ce se întâmplă”, a spus Gal, citat de Agerpres.
Dacă se va finaliza tranzacţia prin care Romgaz va deveni titular cu 50% din acţiuni şi operatorul proiectului, discuţiile vor fi purtate cu Romgaz, în caz contrar vor continua cu actualii titulari, a susţinut el.
Companiile OMV Petrom și Romgaz ar fi ajuns la o înțelegere informală privind operarea proiectului de extracție a gazelor din Marea Neagră de către Petrom dacă Romgaz va înlocui compania americană ExxonMobil în proiect, au declarat pentru Economedia.ro surse guvernamentale.
Romgaz a depus marți, 30 martie, o ofertă angajantă de a prelua subsidiara românească a ExxonMobil, companie care deține o participație de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagră, potrivit unui anunț al companiei publicat pe Bursă. Valoarea ofertei nu a fost făcută publică și nici nu e clar până la acest moment dacă ExxonMobil a mai primit și alte oferte.
Poziția de operator al proiectului este una esențială, iar Romgaz ar fi vrut să preia operarea, dar în cele din urmă cele două companii ar fi ajuns la concluzia că OMV Petrom are mai multă experiență, potrivit surselor Economedia.ro.
În prezent, Marea Neagră asigură aproximativ 10% din cererea de gaze naturale a României, însă zăcămintele actuale produc de zeci de ani și se apropie de sfârșitul perioadei lor de producție. Activități recente de explorare au arătat că noi rezerve ar putea fi aduse la suprafață, creând astfel valoare pentru țară”, a scris Radu Tudor.
Sursa foto Dreamstime