Tănase Stamule, membru al Partidului Național Liberal (PNL) și decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), a venit recent cu o explicație teribilă pentru milioane de români, după ce a transmis că România îşi mai permite subvenţia la energie pentru cel mult încă o iarnă, după efortul depus în 2022, când prețurile la energie au explodat pur și simplu.
Nenorocirea care poate lovi România! Se anunță prăpăd la iarnă: Trebuie să spunem cetăţenilor
Întrebat ce se întâmplă cu încălzirea în iarna viitoare, Tănase Stamule a avertizat că România s-ar putea să nu îşi permită subvenţia, dacă temperaturile vor fi extrem de scăzute.
„Cu încălzirea la iarnă depinde cum ne încadrăm în deficit. Depinde cum va evolua preţul energiei la nivel internaţional. Asta e realitatea.
Trebuie să spunem cetăţenilor că costă curentul de 10 ori mai mult decât plătesc ei, iar Guvernul, pentru că şi-a asumat asta, subvenţionează preţul. O iarnă. Că mai mult nu ne permitem ca ţară. Sau o iarnă şi jumătate, adică atât cât a fost anul ăsta şi iarna viitoare.
De ce să nu spunem adevărul? Trebuie să ne rugăm pentru o iarnă cât mai blândă, pentru că altfel factura poate să explodeze. Discuţiile astea la nivelul Europei, cu gestionarea temperaturii în casă, nu sunt făcute aiurea, ca să le luăm noi în glumă.
Deci preţul la energie, din cauza deficitului de producţie şi tot felul de motive de piaţă distorsionată, a dus la o creştere uriaşă a preţurilor”, a spus Tănase Stamule într-un interviu pentru DC NEWS.
Banii devin deficit, avertizează Tănase Stamule
Totuși, din cauza acest subvenții și compensări, datoria publică a României va crește, implicit cu costul ei.
„Vă daţi seama, dacă noi continuăm compensarea asta sine die, banii devin deficit. Creşti datoria publică şi costul datoriei publice. De unde să subvenţionăm? Trăim vremuri complicate şi este corect să fim solidari. Asta este explicaţia pentru utilitatea acestei mari coaliţii”, a mai precizat liberalul.
Acesta a adăugat că panourile solare nu sunt o salvare pe termen scurt, deoarece durează ani pentru implementarea acestor tehnologii.
„Chiar dacă începem să montăm panouri solare şi să aducem noile tehnologii, durează un an, un an şi jumătate până le instalăm. Evaluarea specialiştilor este că la anul în toamnă se va echilibra producţia, astfel încât preţurile să îşi revină. Dilema este cum rezistăm ca societate până atunci.
Economic e simplu, ai tăiat şi nu mai dai subvenţii. Dar social, politic, trebuie să găsim soluţii, astfel încât după această perioadă cetăţenii să simtă că pot supravieţuiască. Dacă le dai oamenilor 3000-4000 lei pe lună facturi, nu vor plăti, vor ieşi în stradă şi probabil vor avea opţiuni politice mai extreme”, a încheiat Tănase Stamule.