Climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre schimbările climatice care se produc la nivel global, inclusiv în România. În acest context, ea a menționat inundațiile tot mai intense din țara noastră și nu numai.
România, sub impactul schimbărilor climatice
„Da, se schimbă clima și se schimbă la nivel global. România este și ea sub impactul acestei schimbări și avem și noi inundații din ce în ce mai intense, mai ales atunci când vorbim de ploile care sunt în cantități mult mai mari, pe durate mult mai scurte și care au impact mare, mai ales în bazinele mici ale râurilor care nu au fost regularizate.
Dar e vorba de inundații peste tot. Anul trecut Germania a avut inundații istorice, și dacă nici infrastructura Germaniei nu este una solidă, atunci nu știu unde am putea avea o infrastructură considerată robustă”, a declarat climatologul.
Va trebui să ne adaptăm la aceste schimbări
Schimbările climei pun probleme în întreaga lume și trebuie să ne adaptăm, mai spune Roxana Bojariu.
„Dar schimbarea climei pune probleme tuturor în lume și va trebui să ne adaptăm la aceste schimbări. O atmosferă mai caldă conține o cantitate sporită de vapori de apă.
E vorba de fizică clasică și această cantitate sporită de vapori de apă alimentează în condiții specifice ploi mult mai intense.
Intensitatea precipitațiilor crește, crește temperatura, se modifică la latitudinile medii, raportul în iarnă între precipitațiile lichide și solide în favoarea celor lichide.
Și atunci poți să ai inundații inclus și iarna un impact destul de mare, pentru că atunci și condițiile sunt diferite, aduc un plus de periculozitate”, a explicat Roxana Bojariu.
Foarte multe semnale în sistemul climatic
Ea precizează că schimbările climatice sunt multiple, inclusiv în ceea ce privește nivelul oceanului planetar. De asemenea, un alt fenomen menționat de climatolog este reprezentat de tornade.
„Dar sunt foarte multe alte semnale în sistemul climatic. Nivelul oceanului planetar crește, crește și nivelul Mării Negre, chiar dacă nu în același ritm și chiar dacă sunt procese distincte, Marea Neagră fiind totuși o mare aproape închisă.
Tornadele sunt specifice Europei și României, numai că ele au fost observate mai rar, pentru că pe de o parte am avut un sistem de observații care nu surprindea un fenomen local precum e tornada.
Tornada practic are scară spațială de câțiva kilometri ca traiectorie și un timp de viață de câteva zeci de minute în medie.
Şi-atunci, evident că într-o rețea clasică nu poți să observi. Stațiile meteo cam la 50 km, poate chiar 100 de kilometri distanță unele de altele. Dar odată cu noile dispozitive cu care poate înregistra ce se întâmplă și odată cu o mobilitate crescută a oamenilor, avem de-a face și cu înregistrări mai numeroase ale acestor fenomene locale.
De unde și această idee că ar fi ceva nou. Tornada, nu.
Cicloni nu vom avea în România de tipul celor tropicale, pentru altfel ciclon extra tropicali am avut și vom avea, din păcate, mai intenși”, a mai explicat climatologul Roxana Bojariu pentru Antena 3 CNN.