Nenorocirea care s-a abătut asupra întregii Planete. Situația este critică fix în acest moment

schimbari climatice criza pamant planeta

Sursă: Dreamstime

Riscurile climatice din ultima vreme - inundații, valuri de căldură și secetă - au agravat mai bine de jumătate din sutele de boli infecțioase, inclusiv malaria, hantavirusul, holera și antraxul, arată un studiu recent.

Cercetătorii au descoperit că 218 din cele 375 de boli infecțioase umane cunoscute – adică 58% dintre ele – par să fi fost agravate de unul dintre cele zece tipuri de vreme extremă asociate schimbărilor climatice.

Informațiile au fost publicate de revista Nature Climate Change, potrivit agenției AP.

Ploile, secetele, oceanele care se încălzesc, risc pentru sănătatea oamenilor

Studiul a cartografiat 1.006 de posibilități privind riscurile climatice și anumite afecțiuni. În unele cazuri, aversele și inundațiile au agravat unele boli ale oamenilor prin intermediul țânțarilor, șobolanilor și căprioarelor, purtători de diverși agenți patogeni.

De asemenea, oceanele care se încălzesc și valurile de căldură extremă contaminează fructele de mare sau alte alimente, în timp ce secetele contribuie la înmulțirea liliecilor. Aceștia sunt purtători de viruși care pot infecta oamenii.

Simptome ale unui Pământ bolnav

Încă din cele mai vechi timpuri, medicina a asociat apariția unor boli cu vremea, dar acest studiu arată cât de mare este efectul schimbărilor climatice asupra sănătății oamenilor.

„Dacă clima se schimbă, riscul acestor boli se schimbă”, declară co-autorul studiului, dr. Jonathan Patz, director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Wisconsin-Madison. Patz consideră că medicina ar trebuie să se gândească la unele boli ca la niște simptome ale unui Pământ bolnav.

Va fi o catastrofă!

„Descoperirile sunt terifiante și ilustrează perfect consecințele uriașe ale schimbărilor climatice asupra agenților patogeni umani”, explică dr. Carlos del Rio, specialist în boli infecțioase la Universitatea Emory.

„Experții în boli infecțioase și microbiologie trebuie să facă din schimbările climatice una dintre priorități și trebuie să lucrăm împreună pentru a preveni ceea ce va fi, fără îndoială, o catastrofă cauzată de schimbările climatice”, este de părere medicul.

Schimbările climatice pot favoriza apariția unor boli infecțioase

Cercetătorii și-au extins studiul pentru a analiza toate tipurile de boli umane, inclusiv cele neinfecțioase, cum ar fi astmul, alergiile și chiar mușcăturile de animale, pentru a vedea cât de multe boli ar putea fi legate de riscurile climatice.

Ei au descoperit un total de 286 de boli, 223 dintre acestea putând fi agravate de riscurile climatice.

Autorul principal al studiului, Camilo Mora, analist al datelor climatice la Universitatea din Hawaii, afirmă că studiul nu își propune să anticipeze ceva. „Nu există nicio speculație. Acestea sunt lucruri care s-au întâmplat deja”, spune Mora.

Schimbările climatice acționează în mod ciudat: ce s-a întâmplat în Siberia în 2016

Uneori, schimbările climatice acționează în mod ciudat. Mora dat ca exemplu un caz din 2016, din Siberia. Într-o zonă izolată a tundrei siberiene, un băiat de 10 ani a murit şi mai multe persoane au fost spitalizate după ce au fost infectate cu antrax.

Explicația: în urmă cu peste 70 de ani, un ren purtător al bacteriei Bacillus anthracis ar fi murit, iar carcasa sa ar fi rămas blocată în permafrost. Schimbările climate au început să dezgheţe solul îngheţat din SIberia, iar virusurile şi bacteriile inactive au început să revină la viaţă.

Experții consideră că studiul este un avertisment despre climă și sănătate, pentru azi și pentru mâine. Mai ales că încălzirea globală și pierderea habitatului împing animalele și bolile pe care le au tot mai aproape de oameni.

„Acest studiu subliniază modul în care schimbările climatice pot favoriza apariția unor boli infecțioase nedorite”, susține Mora. ”Desigur, arată ceea ce știm deja, dar și ceea ce încă nu știm despre agenți patogeni. Și cum se pot preveni viitoare dezastre precum COVID-19”, adaugă el.