Prețurile se vor menține ridicate și la iarnă, anunță specialiștii, care transmit că tarifele la curent, petrol și gaze au generat noi şi noi scumpiri la nivel național.
Nenorocirea care s-a abătut asupra României. Se întâmplă la iarnă
Lunile viitoare vor aduce probleme serioase în România. Practic, ne așteaptă o iarnă cu prețuri la fel de mari în magazine, avertizează economiștii. Mai mult, prețul produselor industriale la poarta fabricilor a crescut în luna iulie cu peste 52% în comparație cu aceeași perioadă din 2021. Acest lucru se va reflecta în costurile tuturor firmelor.
Creșteri în industrie vedem pe toate sectoarele în iulie față de aceeași perioadă din 2021. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică au prețuri aproape triple față de anul trecut, în timp ce extracţia petrolului brut şi a gazelor s-a scumpit cu 160 la sută. În ceea ce privește fabricarea produselor din țiței, aceasta s-a dublat. Scumpiri au fost și la substanţele şi produsele chimice.
Și pentru fabricarea mobilei, costurile au urcat cu 28%, la produsele din tutun cu 30 de procente, iar în cazul hârtiei cu 33%.
Vine o criză de nedescris. Tăvălugul abia s-a pornit
Economiștii români spun că 2022 a fost anul crizelor și avertizează că tăvălugul abia s-a pornit.
„Prețul gazului natural și al energiei în UE a atins maxime istorice. Problema este că acest lucru trebuie rezolvat la nivel de uniunea Europeană. O țară individual puțin poate să facă să reducă aceste prețuri. Vor rămâne prețuri mari la gaz natural pentru această iarnă. Încă mai este o dependență de gazul din Rusia pe care în 6 luni probabil o va rezolva Comisia Europeană, însă va trebui să trecem iarna cu aceste prețuri mari, din păcate.”, a explicat Adrian Codrilașu, analist financiar, vicepreședintele CFA România.
Pe de altă parte, aceste scumpiri sunt și din cauza așa numitului fenomen de anticipație inflaționistă. Specialiștii spun că vânzătorii profită de context și urcă tarifele peste costurile pe care le au în realitate, iar această situație se întâmplă de la o lună la alta. Și în cazul produselor industriale prețurile au fost în iulie cu 5,2% mai mari faţă de luna iunie, iar trendul acestor practici va fi probabil ascendent.