Guvernul a redus plafonul de consum până la care populația va plăti un tarif subvenționat la energie electrică. Așadar, cei care nu se încadrează într-un consum de 255 lei/kwh lunar, calculat la media anului trecut, vor plăti tariful din contract.
Consumatorii care depășesc un consum lunar de 255 kwh, calculat la nivelul anului trecut, vor achita tariful din contract. Asta înseamnă o creștere uriașă a facturilor deoarece, față de tariful subvenționat de 0,8 lei, consumatorii casnici vor achita pentru un singur kwh până la 11 lei.
Cei care se vor afla în această situație trebuie să verifice tariful din contract și dacă acesta este unul foarte mare să-și aleagă un alt furnizor.
Cel mai mic tarif pentru populație îl practică în această perioadă Hidro Electrica 0,75 lei/kwh.
Câți bani vor plăti românii la facturile de energie electrică?
Observatorul Prahovean a făcut un experiment prin care accesat comparatorul de prețuri al ANRE pentru curentul electric.
Astfel, la un consum de 260 de kwh lunar, la ofertele concurențiale, factura variază între 195 de lei la Hidro Electrica, 779 de lei la EON Energie România, 893.27 lei la RCS &RDS,1,362.66 lei Enel Energie și 1,364.62 lei Electrica Furnizare!
Cel mai mare tarif este practicat de WE POWER TEAM SRL – 11,17 lei/kwh, iar factura pentru 260 de kwh ajunge la, atenție, 2,904.54 lei!
Dacă se optează pentru serviciul universal, cel mai mic tarif este practicat de Electrica Furnizare, 1.75 lei/kwh, iar cel mai mare de Tinmar – 9.86 lei/kwh.
Asta înseamnă că la un consum de 260 de kwh factura la Electrica va fi de 456.23 lei, iar la Tinmar de 2,564.20 lei, transmite Observatorul Prahovean.
Românii vor plăti 68 de bani dacă se încadrează în 100 de kWh pe lună sau 80 de bani dacă au un consum între 100 și 255 de kWh
Guvernul României a aprobat Ordonanța cu privire la prețurile la energie. Modificările aplicate vin cu noi praguri de consum pentru prețurile plafonate, acestea vor rămâne în vigoare până pe 31 august 2023. Aproape toți românii vor beneficia, în continuare, de prețuri reduse la energie prin plafonul stabilit, cu excepția unor categorii de consumatori.
Ordonanța vine și cu sancțiuni, de exemplu vânzarea succesivă de energie sau gaze naturale către traderi cu scopul de a umfla prețul va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri. Pentru unele firme din domeniu, amendarea înseamnă milioane de euro.
„Am reușit să venim cu forma finală a acestei ordonanțe care este cât se poate de adaptată la situația concretă” a declarat premierul Nicolae Ciucă. Noua Ordonanță de Guvern prevede schimbări majore pentru facturile românilor la energie, care vor fi valabile până la 31 august 2023.
În cazul consumatorilor de rând, pragul până la care se aplică prețurile plafonate va fi redus. Astfel, doar cei care au un consum lunar de până la 255 kWh vor beneficia de preț plafonat la facturi. Mai exact, aceștia vor achita în continuare 68 de bani dacă se încadrează în 100 de kWh pe lună sau 80 de bani dacă au un consum între 100 și 255 de kWh.